Riiviöitä puutarhassa

Meille satoi viikko sitten kauan kaivattu lumipeite. Pikkupakkasen ansiosta lumi on pysynyt maassa ja maisema on tällä hetkellä kauniin valkoinen. Lunta ei ole paljon, mutta otan senkin vähän suurella ilolla vastaan. Pienikin lumipeite on tervetullut suoja puutarhakasveille.

Pikkutöyhtöangervo kiittää lumipeitteestä

Valitettavasti ohut lumikerros ei kuitenkaan ole riittävä suoja kaikkia vaaroja vastaan. Puhdas ja koskematon lumi paljastikin välittömästi joukon tihutyön jälkiä, jotka ilman lumipeitettä olisivat kenties jääneet huomaamatta.

Meillä liikkuu paljon jäniksiä, eivätkä pihan poikki risteilevät jänön jäljet ole mikään harvinaisuus. Sen sijaan lumen alta esiin kaivetut ajuruohot ovat. En ole aiempina talvina huomannut jänisten kaivaneen ajuruohoja esiin, mutta koska kaivuupaikoille ei johtanut muita jälkiä kuin jänisten, tuomitsin ne syyllisiksi tihutyöhön. Muitakin johtolankoja kaivelijoiden identiteetistä löytyi ⇩

Tihulainen on jättänyt selkeät todisteet jälkeensä.

Löysin myös yhden erilaisen kuopan. Jostain kumman syystä lumen alla majaileva alppitähti oli saanut kyytiä.

Tämä tuholainen on selkeästi ollut kolmivarpainen ja siivekäs. En tiedä, mitä varikseksi tai harakaksi luulemani kaivelija on kuvitellut alppitähtien joukosta löytävänsä. Ötököitä kenties? Maa ei nimittäin ole lumenkaan alla jäässä, enkä siis pitäisi mahdottomana, että öttiäisiä olisi liikkeellä. Tosin helpommalla lintu ruoan etsinnässä pääsisi, kun lehahtaisi 50 metrin päässä olevalle ruokintapaikalle, missä ruokaa on tarjolla läpi talven.

Jalanjäljet paljastavat tekijän.

Tihulaisten töistä suivaantunena kolasin kasan lunta tuhokohtien päälle. Kaiken varalta rakensin havuista tiipiin alppiruusujenkin suojaksi. Jänön jälkiä oli sen verran paljon niidenkin ympärillä, että katsoin viisaammaksi varautua pahimpaan.

Onneksi pienet riiviöt eivät olleet tehneet suurempia tuhoja. Jos kaivelut jäävät tähän, päästään loppupelissä aika vähällä 🙂

Onko teidän puutarhassanne vieraillut outoja kaivajia tai muita tuholaisia?

10 thoughts on “Riiviöitä puutarhassa

  1. Kummallista touhua tosiaan. En huomannut muualla puutarhassa kaivamisen merkkejä, joten oletettavasti tuhot jäivät vähäisiksi. Ajuruohojen päälle kolaamani lumikinos näyttää myös auttaneen, eikä uusia kaivuujälkiä ole ilmestynyt. Toivottavasti sinun kasvisi ovat turvassa kaiken karvaisilta nakertajilta ja kaivajilta. Lumikinos ja suojaus auttavat varmasti 🙂

   Tykkää

  1. Pahuksen riiviöt tosiaan. En ole aiemmin huomannut, että jänöt tuolla tavoin hangen alta perennoja kaivaisivat, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Lunta on nyt niin vähän ja se on hyvin pehmeää, eikä kasvien esiin kaivaminen ole kovin vaikeaa. Aiempina vuosina paksu lumikerros on suojannut kasveja, sitä yleellisyyttä ei tänä talvena ole ollut. Toivotaan, että jänöt pysyvät loitolla sinun mökkipihastasi!!!

   Tykkää

 1. Kaikki vähänkin vihertävä kelpaa jäniksille. Onneksi ajuruohot ja muutkin perennat yleensä toipuvat. Meillä alppiruusut eivät ole koskaan kelvanneet jäniksille, vaikka niiden jälkiä onkin ihan joka puolella niidenkin ympärillä. Nyt kun näin sanon, niin varmaan heti ensi yönä käyvät maistelemassa niitäkin… Atsaleat ja hortensiat sen sijaan kannattaa verkottaa yhtä tiiviiisti kuin hedelmäpuutkin. Alppitähden kohtalo sen sijaan on aikamoinen mysteeri. Varmaan varis tai harakka on tosiaan ollut asialla. Onkohan alppitähdestä pilkottanut hangen päällä pieni osa lehteä, jota lintu on alkanut sapuskan toivossa kaivella? Aikamoista tuhoa on saanut aikaiseksi. Kun sataa enemmän lunta, niin kaivelijatkin jättävät onneksi puutarhan rauhaan. Toivotaan siis teille vielä ainakin parikymmentä senttiä lunta lisää 😉 Mukavaa loppuviikkoa!

  Tykkää

  1. Niin näyttää kelpaavan 🙂 Silmämääräisen tarkastelun perusteella jänikset eivät olleet alppiruusujani järsineet, mutta jälkiä niiden ympärillä oli niin paljon, että varauduin varmuuden vuoksi pahimpaan. En tiedä, mikä kohtaus lintuun oli oikein iskenyt, kun tuolla tavoin alppitähden kimppuun oli hyökännyt. Jälki oli aika raju. Voi olla, että hangen alta on tosiaan töröttänyt joku herkkupalan näköinen oksa tai lehti, mene tiedä. Toivotaan tosiaan hieman lisää lunta, ja toivotaan myös, että sinun puutarhasi saa olla rauhassa tuholaisilta!!! Kiitos, mukavaa loppuviikkoa sinullekin 🙂

   Tykkää

 2. Oi, teillä on noinkin paljon lunta. Täällä vain valkea huntu siellä täällä.
  Meillä liikkuu jänisten moottoritie alapihalla. Aidan rakentamisen jälkeen liikenne on supistunut lähinnä kylätieksi, mutta edelleen puput käyvät meillä ruokailemassa. Lumisinakin talvina jänikset ovat kuopineet lunta pois löytääkseen vihreää. Onneksi useimmiten kyseessä on ollut perennat, joiden maanpäällisen osan syöminen ei kovin haittaa.
  Nyt on monena aamuna löytynyt peuran jäljet pihalta. Tänäänkin. Sorkista jää selvä jälki hiekkakäytävällekin. Viime yönä peura on napsinut yläpihalla taponlehdet nysäksi. Alapihalle ja sieltä pois peura pääsee yläpihan kautta. En tiedä, miten niitä häätäisin. Tähän mennessä suuria tappioita ei ole tullut, mutta pelottaa, koska syövät jotain tärkeää. Koristepuut ja -pensaat olen verkottanut aika korkeilla verkoilla, mutta ylettyyhän peura melko ylös.
  Luulisi metsässäkin löytyvän nyt syötävää, mutta kenties kaikki kulkureitin varrelle osuva täytyy tutkia.
  Toivottavasti puutarhasi vauriot eivät ole kovin suuria.
  Mukavaa viikonloppua, kaikesta huolimatta!

  Tykkää

  1. Peurat ovatkin paljon hankalammin kurissa pidettäviä kuin jänikset. Pupuille aina jotenkin pärjää, mutta peurat ovat varmasti toinen juttu. Meidän seudulla ei onneksi peuroja esiinny, joten omakohtaista kokemusta niistä minulla ei ole. Toivottavasti teillä liikkuvat peurat jättävä puutarhasi rauhaan, eivätkä tee tuhojaan.
   Kävin aamulla tekemässä tarkastuskierroksen puutarhassa, enkä löytänyt uusia kaivuujälkiä. Nyt on ollut viikon verran suht napakkaa pakkasta, eikä lunta ole enää niin helppo kaivaa perennojen päältä. Myös penkkien päälle kolaamani lisälumikerros on varmasti hillinnyt innokkaampia kaivajia. Onneksi tosiaan perennat ovat sitkeää sorttia, eivätkä pienestä pupujen pupelluksesta säikähdä. Toivotaan, että pääsemme kevääseen saakka ilman suuria vahinkoja. Ihan kohtahan se sieltä jo tulee 🙂 Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Tykkää

  1. Heh heh 🙂 Ihana Mortti ❤
   Meidän koira ei ole koskaan ymmärtänyt kaivamisen päälle. On sellainen vähän jäykkä jurottaja luonteeltaan – ei helposti riehaannu mistään.
   Hyvää viikonloppua, Satu!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s