Merkillinen talvi

Harvoin tammikuussa tulee kierreltyä puutarhassa tutkimassa kukkapenkkejä, mutta tänään tuli tehtyä sellainenkin temppu. Kovin tammikuiselta ei puutarha näyttänyt – toisin kuin viime tammikuussa näihin aikoihin, jolloin näytti tältä:

20.1.2019 – Viime vuonna tähän aikaan näytti paljon talvisemmalta.

Tänään sen sijaan piha on lumesta paljas. Koko talvena olemme saaneet tänne kaakkoon vain muutamia senttejä lunta, ja nekin ovat sulaneet pois hyvin pian. Välillä on ollut hiukan pakkasta, ja sitten taas menee plussalle. Lähes kaikki sade on saatu vetenä. Maa on täysin sula, eikä pakkasta -saati lunta – ole edelleenkään odotettavissa.

Tämä kuva on otettu tammikuun alussa, mutta tilanne on lumien suhteen edelleen sama. Sitä ei ole.

Kasvit ovat kummissaan, eivätkä pajunkissat ole kovin harvinainen näky, kun koiran kanssa lähimaastossa lenkkeilee. Myös puutarhassa on kevään merkkejä ilmassa. Pionipenkissä pilkistää punaista…

Yksi pioneista silmuilee.

… ja piippojakin on näkyvissä.

Tässä nousee todennäköisesti kevätkurjenmiekkaa tai krookusta.

Myös maahan talvehtimaan istuttamani terassihortensia työntää lehtiä.

Rinnepenkissä krookukset kuvittelevat kevään jo koittaneen…

… ja myös kevänkurjenmiekat ovat hereillä.

Salviakin on sitä mieltä, että sää on varsin sopiva uusien lehtien kasvattamiseen,.

Nämä piipot löytyivät päivänliljapenkistä.

Tänään luin uutisista, että Tukholmassa kirsikkapuut ovat kukassa. Siellä on kuulemma mitattu 11 astetta tammikuun keskimääräistä lämpötilaa korkeampia lämpöasteita. Aika hurjaa ja huolestuttavaa. Toivottavasti kaikki talvemme eivät ole tällaisia jatkossa!

16 thoughts on “Merkillinen talvi

 1. Kyllä vaan, hurjaa ja huolestuttavaa. Minäkin olen kiertänyt puutarhassa ja löysin samaan tapaan piippoja. Pakosta tulee vielä pakkasjaksoja, mitenhän kevään kukinnan käy? En ole tähän ilmiöön aikaisemmin törmännyt. Vastasin muuten antamaasi haasteeseen :).

  Tykkää

  1. En minäkään muista tällaista talvea koskaan olleen. Aina on ollut edes vähän lunta, tällainen kokonaan lumeton talvi on aivan poikkeuksellista. Pidetään sormet ja varpaat ristissä, että talvi ei ole liian haasteellinen ja kukkijoita riittää keväällekin. Kiva, kun vastasit haasteeseen, pitääkin käydä lukemassa 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

   Tykkää

 2. Olen pohtinut, pitäisikö hieman peitellä istutuksia vaikka havun oksilla. Ne suojaisivat hieman kylmältä, jota varmasti vielä tulee. Toivottavasti myöhemmin keväällä on vielä aihioita, jotka nousevat kukkimaan.

  Tykkää

  1. Pitää varmaan peitellä, ainakin nuo pionit. Lumisuojaa ei ole lainkaan ja varmasti on vielä pakkasjaksoja tulossa. Toivotaan tosiaan, että keväällä on kukkijoita, eivätkä kaikki kasvit menehdy talven aikana. Mukavaa sunnuntaita!

   Tykkää

 3. Merkillinen talvi on kyllä ollut ainakin tähän saakka. Toivottavasti lunta saataisiin edes sen verran, että kasvit pärjäisivät kunnialla kevääseen.

  Tykkää

 4. Vähän lohduton näkyhän tuo on kun piipot puskevat esille jo tammikuussa. Pakkasia on ihan varmasti vielä luvassa. Meillä vesisade muuttui juuri rännäksi ja kovasti toivon sään vielä pakastuvan, jotta jokainen maahan asti päätyvä lumihiutale myös jäisi maahan. Mukavaa sunnuntaita!

  Tykkää

  1. Kieltämättä lohduttomalta näyttää. Viikon sääennuste ei näille nurkille helpotusta lupaa, vaan sää näyttäisi jatkuvan saman kaltaisena. Toivotaan, että teillä lumi pysyy maassa, ja toivotaan, että meillä sitä saataisiin edes hiukan. Kiitos, mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Tykkää

 5. Tein tänään samanlaisia löytöjä omassa puutarhassa. Raparperistakin näkyi punaista palluraa mullassa. Ihan omituinen talvi. Minua kyllä huolestuttaa, miten luonto tähän reagoi. Hetken vielä voisi olla talvi pienen pakkasen ja lumen keralla.

  Tykkää

  1. Kunnollista talvea kaipaan minäkin, paitsi kasvien kannalta ihan jo muutenkin. Ei lunta metritolkulla tarvitsisi tulla, eikä pakkasen tarvitse paukkua kolmessakympissä, mutta jos nyt edes hieman talvisempi sää olisi. Saa nähdä, kuinka kasvit tästä selviävät. Toivottavasti hyvin, ja kaiken tämän huolehtimisen voi keväämmällä todeta turhaksi. Mukavaa sunnuntaita!

   Tykkää

 6. Onhan tuossa kuvassa viime vuoteen pieni ero havaittavissa 😉 Toivotaan etteivät kasvit nyt liikaa innostu ja talvi pysyisi suunnilleen talvena siihen asti, kun kalenteri osoittaa kevään tulleen!

  Tykkää

  1. Eikö vaan 🙂 Viime vuonna oli kyllä hurjan paljon lunta.
   Toivotaan tosiaan, että kasvit pysyvät aisoissa siihen saakka, kunnes on niiden oikea aina nousta maasta. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Tykkää

  1. Kieltämättä aika keväiseltä näyttää! Sää näyttäisi jatkossakin sahailevan nollan molemmin puolin. Saa nähdä, tuleeko lunta tänä talvena lainkaan! Kiitos, mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s