Puutarhavuosi 2019 -haaste

Sain tämän haasteen Minnalta Hiidenkiven puutarha -blogista jo jonkin aikaa sitten, mutta vasta nyt pääsin kunnolla tarttumaan siihen. Haasteessa on tarkoitus tarkastella mennyttä puutarhavuotta neljäntoista kysymyksen kautta. Lämmin kiitos Minnalle haasteesta ja haasteen alulle laittamisesta, tässä on tiivistelmä omasta puutarhavuodestani.

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Tähän kysymykseen vastaus on e) jotain muuta 🙂 En nimittäin ole aiemmin kasvattanut daalioita siemenistä, saati saanut niitä kukkimaan, mutta viime kesänä se onnistui. Ensimmäistä kertaa kokeilen myös daalian juurakoiden talvettamista varastossa – saa nähdä, kuinka se kokeilu onnistuu.

Daalia Variabilis ’Red Skin’

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm… *viheltelyä*… ”suunnilleen”…

c) Suunnitelmat pitivät viime kesänä paikkansa paremmin kuin koskaan. Aiempina vuosina projektit ovat tupanneet lähtemään enemmän tai vähemmän laukalle, ja monta asiaa on tullut tehtyä ilman sen suurempia suunnitelmia. Viime kesänä minulla sen sijaan oli selkeitä suunnitelmia ja aika hyvin ne myös toteutuivat. Toki kesään mahtui rönsyilyäkin, ja esimerkiksi tekemäni uusi penkki keltaisille väri- ja päivänliljoille syntyi hetken mielijohteesta. Mutta päällisin puolin siis: suunnitelmia oli ja niissä myös pysyttiin – suurinpiirtein.

Välillä kottikärryt lähtivät liikkeelle hetken mielijohteesta, välillä taas suunnitelmallisemmin.

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen… eikun kaksi… eikun…

d) Uusia kasveja tuli hankittua eniten uuteen päivänliljapenkkiin sekä kallion kupeeseen. Lisäksi kasvilajikoima laajeni parilla kärhöllä ja pionin juurakolla, uusilla kurjenpolvilajikkeilla, kahdella leimulla, syyskimikillä, jaloangervolla sekä jokusella rinnepenkkiin tekemälläni heräteostoksella. Lisäksi kylvin suuren joukon siemeniä, mm. akileijaa, mustapäivänhattua ja punaluppiota. Syyssipuleita tuli niitäkin istutettua aikamoinen joukko, joten onhan noita kasveja taas tullut lisää. Siitä huolimatta tuntuu, että olin viime kesänä huomattavasti maltillisempi kasvihankintojen suhteen kuin aiempina vuosina. Kokonaisuutena vuoden 2019 puutarhabudjetti pieneni edellisvuodesta 31%.

4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

b) Joitain menetyksiä tulee aina. Rusokoiranhammas ei noussut viime keväänä lainkaan, samoin laukat kukkivat hyvin nihkeästi. Suurilta tuhoilta kuitenkin onneksi vältyttiin, vaikka sää oli ajoittain hyvinkin oikukas.

Keltakoiranhammas kukki, mutta rusokoiranhammasta ei näkynyt.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Vesiaihe olisi ihana ❤ Siitä haaveilen ja toivottavasti sellaisen myös joskus saan rakennettua. Sen ei tarvitsisi olla suuri – joku kaunis suihkulähde tai lintuallaskin olisi riittävä. Olisi ihanaa, jos puutarhassa solisisi vesi.

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto
c. Joku muu. Mikä?

a) Säiden puolesta kesä oli hyvin haastava. Välillä oli hyvin kuivaa ja välillä taas hyvin märkää. Toukokuun alussa lumi peitti kukintavauhtiin päässeet lummetulppaanit, ja heinäkuun ensimmäisen päivän raemyrsky on sekin vielä hyvin muistissa.

Toukokuun alun lumisade peitti lummetulppaanit alleen.

7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Jaa-a… ehkä olemassa olevien penkkien ja istutusalueiden parannustyöt kokonaisuutena. Aurinkotastanteen parannustyöt sain hyvälle mallille ja rinnepenkkikin alkaa saada lopullista muotoaan. Kokonaisuutena puutarha muuttui kesän aikana yhtenäisempään suuntaan.

Saxifraga x arendsii ’Purpurteppich’

8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Tämä onkin vaikea kysymys… Ehkäpä jalokurjenpolvi Rozanne, sillä se sai silmäni lopullisesti avautumaan kurjenpolvien upeudelle.

Geranium ’Rozanne’

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä…
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan…!

a) Rohkea rokan syö 🙂 Ylensä kokeilen aika rohkeasti erilaisia kasveja. Välillä tulee huteja, mutta useammin kuitenkin niitä onnistumisia. Tällä hetkellä kokeilussa ovat kärhöt. En vielä tiedä, saanko ne menestymään puutarhassamme; ensi kesänä olemme viisaampia senkin suhteen.

Clematis ’Arabella’

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Ehdottomasti pionit. Istutin toissa syksynä joukon pionin juurakoita (ensimmäiset laatujaan meidän pihallamme) ja olin hyvin ilatunut siitä, että ne kukkivat jo heti ensimmäisenä kesänään.

Paeonia lactiflora ’Wladyslawa’ 

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Laukat – erityisesti mustalaukka – kukkivat heikosti viime kesänä. En tiedä, olenko istuttanut ne aivan väärään paikkaan, kun ne eivät suostu kukkimaan kunnolla. Ehkä ne eivät vain viihdy pihallamme.

Mustalaukka ’Allium nigrum’
Jättilaukka ’Allium giganteum’

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin…
d. Puutarhamatkailuun

a) Kasvihankinnat ahmaisivat ylivoimaisesti suurimman osan puutarhabudjetista.

13. Mitä opit?

Muistiinpanot, muistiinpanot, muistiinpanot. Viime kesänä tuli (taas kerran 🙂 ) todettua, että jos et kirjoita asioita ylös, ne unohtuvat aivan varmasti. Maahan unohtamani, hankikylvössä ollut kärhöruukku, sekaisin menneet siementaimet ja puutarhasta löytyneet yllätyskasvit, jotka olin unohtanut istuttaneeni, toimikoot todisteina. Viime kesän ”Missä kukitaan”- sarja puolestaan on nyt näin uuden puutarhakauden kynnyksellä ihan kelvollinen työkalu uusia suunnitelmia tehtäessä.

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta…
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Juuri nyt kun katsoo ulos, ei talvesta ole tietoakaan. Sataa jälleen kerran vettä, ja piha on läpimärkä. Lunta ei ole koko talvena ollut paria senttiä enempää ja sekin vähä on sulanut aina heti pois. Välillä on ollut pikku pakkasta ja sitten on taas satanut vettä. Jännityksen ja pelonsekaisin tuntein odotan, mitä tämä kummallinen talvi tekee puutarhalle ja kasveille. Näinköhän ensi kesänä on puutarhaa lainkaan, vai täytyykö kaikki aloittaa alusta? Toivotaan, että tämä merkillinen talvi on kasvelle armollinen.

Erään pakkasaamun tunnelmia puutarhasta. Lunta ei ole lainkaan.

Mutta totta kai sormet myös syyhyävät puutarhan kimppuun. Kenelläpä meistä ei tässä vaiheessa vuotta 🙂

Kiitos Minnalle vielä kerran haasteesta! Oli todella kiva palata menneeseen vuoteen ja vastata näihin kysymyksiin. En ole ihan kärryillä, ketkä kaikki ovat haasteen jo saaneet, mutta haastan kuitenkin Päivin Kottikärryn kääntöpiiri -blogista mukaan tähän mukavaan haasteeseen.

Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.
4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.

10 thoughts on “Puutarhavuosi 2019 -haaste

 1. Kiitos Heidi haasteesta, otan sen vastaan :). Tämä sinun pohdintasi oli kiva lukea. Minäkin totean tuon saman muistiinpanojen osalta. Kuvittelin, että olen kaikki tämän vuoden ostokset kirjannut ylös tai kuvannut nimilapun – mutta niin vain on muutama lipsahtanut ohi merkinnöistä. Pelottaa, miten kasvit selviävät tämän talven sääoloista, mutta eihän säihin voi vaikuttaa. Ihanat kuvat!

  Tykkää

  1. Kiva, että otat haasteen vastaan 🙂 Muistiinpanojen kanssa olen huomannut senkin piirteen, että puutarhakauden alussa muistiinpanot muistaa (ja jaksaa) tehdä paljon tunnollisemmin, kun taas loppukaudesta sitä vain porskuttaa menemään ja toivoo keväällä muistavansa, mitä tuli tehtyä 😀 Toivotaan tosiaan, että kasvit selviävät talven yli! Kiitos, mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

 2. Kivat haastevastaukset. Muistiinpanojen suhteen on minullakin paljon parannettavaa. Tahtovat aina jäädä tekemättä muka tähdellisempien asioiden vuoksi.
  Minäkin hankin viime kesänä tuon Wladyslawa pionin juurakon. Toivottavasti se kukkii ensi kesänä.

  Tykkää

 3. Hienoa, että otit haasteen vastaan! Lisäsin postauksesi listan jatkoksi. Muistiinpanojen tärkeyden allekirjoitan minäkin. Pitäisi myös laittaa asiat muistiin samaan paikkaan eikä osaa blogiin, osaa puutarhakansioon ja loppuja käteen osuneisiin paperilappusiin ja tyhjiin kirjekuoriin. Kaikillahan on tarkoitus sopivassa rakosessa päätyä sinne puutarhakansioon, mutta jotenkin kummassa niitä lappusia löytyy milloin keittiön pöydältä, milloin sohvan alta 😀 Pitäisi oppia laittamaan kaikki aina samantien ylös suoraan sinne puutarhakansioon. Toivottavasti kasvit kestävät tämän syksyä muistuttavan talven. Meillä on vielä vähän lunta maassa, mutta näinköhän on enää viikon päästä, jos tällainen keli jatkuu. Olisi ikävä aloittaa kaikki alusta, kun vasta on saanut useamman kukkapenkin melkolailla lopulliseen kuntoon. Hyvä puoli tässä on sentään se, etteivät myyrät pääse mellastamaan salaa hangen suojissa… Pidetään peukkuja kunnon talven tulolle. Mukavaa loppuviikkoa!

  Tykkää

  1. Tämä oli kiva haaste, kiitos vielä kerran! Allekirjoitan täysin tuon mitä sanot muistiinpanopaikoista. Olisi ihan hyvä, jos muistaisi, mihin on asian muistiin kirjoittanut 😀 Minullakin on monta erillistä paikkaa ja lippulappua, mihin asioita kerään, ja sitten saa aina muistella, että mihinkäs minä sen asian kirjoitinkaan… Toivotaan, että talvi – tai sen puute – ei tee suuria tuhoja puutarhassa. Kävin juuri kurkkaamassa pionipenkkiin, ja paikansin punaisia silmuja yhdestä juurakonniskasta. Olipa penkissä yksi piippokin jo noussut kyselemään, onko jo kevät. Hurjaa! Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Tykkää

 4. Tämä on kiva haaste sekä muiden postauksista luettavaksi että itse toteutettavaksi (omani saan tehtyä ehkä viikonloppuna).
  Siemenluetteloa selatessani näin daalian siemeniä ja mietin, miten onnistuisi kasvattaa daalia siemenistä. Vaikka selvähän se on, että jostainhan se kasvi alun perin lähtee. Kiva kuulla, että onnistuit.
  Muistiinpanot ovat tosi tärkeitä. Miten sitä aina tulee ajatelleeksi, että kyllä minä tämän muistan ilman kirjaamistakin. Ei muista tai muistaa joskus iäisyyden päästä. Pitäisi varmaan pihallakin kulkea pieni muistikirja ja kynä taskussa, että saisi aina kaikki kirjattua heti tapahtumien tiimellyksessä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  Tykkää

  1. Huomasin, että daalioiden kasvattaminen ei oikeastaan ollut yhtään sen haasteellisempaa, kuin muidenkaan kasvien. Itse asiassa, viime kevään siemenkylvöistä daalioiden kasvatus onnistui kaikista parhaiten. Suosittelen siis kokeilemaan!
   Samaa hämmästelen itsekin omalla kohdallani. Miten sitä kerta toisensa jälkeen kuvittelee muistavansa asioita, kun kokemus on osoittanut, että ei kuitenkaan muista. Juuri näin minulle kävi kärhöruukun kanssa. Nyt kyllä muistan vallan hyvin ruukkua maahan kaivaessani ajatelleeni, että kyllähän minä nyt yhden kärhöruukun keväällä muistan, mutta en sitten muistanutkaan.
   Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Tykkää

 5. Aika hienoa, että toteutit myös suunnitelmasi! Minäkin toteutan monet suunnitelmat, mutta en kaikkea. Joo, on pakko tehdä muistiinpanoja! Millään en muistaisi kaikkea, en edes kasvien nimiä, jotka joudun opettelemaan joka kevät uudelleen! Olen onneksi listannut ne blogiini, vaikkei niitä vielä niin hirveästi olekaan.

  Tykkää

  1. En minäkään kaikkia suunnitelmia aina saa toteutettua ja joskus niiden toteutusta on pakko siirtää tuleville vuosille. Suunnitelmat myös tuppaavat elämään ja omassa tapauksessani myös paisumaan matkan varrella. Jotkut suunnitelmat taas ovat osoittautuneet lopulta toteuttamiskelvottomiksi. Mutta on hyvä, että on aluksi edes jonkinlainen suunnitelma, josta lähteä liikkeelle. Suunnitelmaahan voi aina tarpeen tullen muuttaa. Viime kesänä suunnitelmat pitivät kuitenkin melko hyvin paikkaansa, joskus käy niinkin 🙂
   Minusta tuntuu, etten enää selviäisi ilman muistiinpanoja missään asiassa. Minulla on edelleen käytössä perinteinen paperinen kalenteri, jonne kirjaan ylös kaikki viikon aikana muistettavat asiat. Joskus voisi tietysti olla ihan hyödyllistäkin painaa asioita muistiin, sen sijaan, että nojaa aina kalenteriin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s