Meille satoi sunnuntaina ensilumi. Pakkasta on ollut siitä lähtien, joten sunnuntaina satanut lumipeite on edelleen tukevasti maassa ja puutarha näyttää hyvin talviselta. Ajattelinkin, että olisi mukava palata hetkeksi kesäiseen puutarhaan ja tarttua kysymykseen, jonka Riiti esitti blogin synttäriarvonnan yhteydessä.
Riiti kysyi:
”Mitkä kasvivalinnat ovat olleet hittejä (tai huteja) pihallasi?”
Aluksi ajattelin, että hitti-kysymykseen on helppo vastata, sillä hienoja kasveja on niin paljon. Mutta kun aloin pohtia asiaa tarkemmin, kysymys ei ollutkaan enää niin yksinkeritainen. Kävin miettimään, mikä todellisuudessa tekee jostain kasvista hitin. Onko se helppohoitoisuus tai kestävyys? Vai kenties kasvin hurmaava tuoksu tai sen kyky taistella rikkaruohoja vastaan? Tai suosio pölyttäjien keskuudessa? Vai yksinkertaisesti se, että kasvi miellyttää silmää? En keksinyt asiaan tyhjentävää vastausta, ja niinpä päädyin pohtimaan aihetta usealta eri kantilta. Kiitos Riiti kysymyksestä, yritän nyt vastata siihen parhaani mukaan. Aloitetaan pölyttäjistä.
Varhain keväällä kukkivat krookukset ja lummetulppaanit ovat pölyttäjien suuressa suosiossa. Myöhemmin kesällä kukkivat kaunopunahatut, punatähkä sekä yrtti-iiso houkuttelevat nekin perhosia ja kimalaisia sankoin joukoin.





Krookus (Crocus) ’King of Striped’, Lummetulppaani (Tulipa Kaufmanniana-Ryhmä) ’Heart’s Delight’, Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) ’Alba’, Punatähkä (Liatris spicata) ja Yrtti-iiso (Agastache hybride) ’Black Adder’.
Myös salviat ja kangasajuruohot vetävät pölyttäjiä puoleensa, mutta sen lisäksi ne kuuluvat myös kategoriaan hurmaava tuoksu. Pidän suunnattomasti erilaisista yrteistä, minkä vuoksi ei lienee yllätys, että myös salvian ja kangasajuruohon tuoksu on mieleeni. Nämä kasvit ovat myös helppohoitoisia ja ainakin omasta mielestäni tavattoman kauniita. Tiheän mattomaisesti kasvava kangasajuruoho on myös erinomainen rikkakasvien nujertaja



Valkoinen ja sininen loistosalvia (Salvia × sylvestris) sekä kangasajuruoho (Thymus serpyllum).
Lisää rikkakasvien nujertajia löytyy rinnepenkistä, jonne on valikoitunut matalia maanpeitekasveja. Ajuruohot, kurjenpolvet, hopeahärkki, sammalleimut, kaukasianpitkäpalko, ketoneilikat ja patjarikko kasvavat tiheinä kasvustoina ja pärjäävät mainiosti taistelussa rikkakasveja vastaan.








Vasen yläkulma: ketoneilikka (Dianthus deltoides) ´Brilliant´, ajuruoho (Thymus praecox) ’Albus’, kangasajuruojo (Thymus serpyllum) ja hopeahärkki (Cerastium tomentosum).
Sen alapuolella: neidonkurjenpolvi (Geranium sanguineum var. striatum).
Oikea yläkulma: patjarikko (Saxifraga x arendsii) ’Purpurteppich’.
Siitä eteenpäin vasemmalta oikealle: hopeahärkki (Cerastium tomentosum), ajuruoho (Thymus praecox) ’Purple Beauty’, ajuruoho (Thymus praecox) ’Albus’, sammalleimu (Phlox subulata) ja kaukasianpitkäpalko (Arabis caucasica) ´Rosea´.
Kurjenpolvet pääsevät hittilistalle monestakin syystä. Ne ovat kauniita, helppohoitoisia, kestäviä ja pärjäävät rikoillekin mainiosti. Kurjenpolvet ovat hitti myös siitä syystä, että niistä löytyy hyvin eri aikaan kukkivia lajikkeita. Esimerkiksi harmaakurjenpolvi Ballerina aloittaa kukintansa jo alkukesästä, kun taas jalokurjenpolvi Rozanne keskittyy kukkimaan loppukesästä ja kukkiikin sitten pakkasiin saakka. Erikorkuisia kasvustoja tekevillä kurjenpolvilla saa myös mukavaa vaihtelua puutarhaan. Verikurjenpolvet tuovat tuuheutta kukkapenkkeihin ja ovat hyviä reunuskasveja, kun taas maata myöten matalana kasvava neidonkurjenpolvi on erinomainen lajike esimerkiksi rinteeseen.







Jalokurjenpolvi (Geranium) ’Rozanne’ (siniset kukat vasemmassa ylä ja alakuvassa), harmaakurjenpolvi (Geranium cinereum) ’Ballerina’ (ylimpänä keskellä), verikurjenpolvi (Geranium sanguineum) ’Elke’ (Ballerinan alapuolella), neidonkurjenpolvi (Geranium sanguineum var. striatum) oikea yläkulma sekä oikea alakulma ja verikurjenpolvi (Geranium sanguineum) ’Album’ (oikealla keskellä).
Jos kurjenpolvet ovat helppohoitoisia ja kestäviä, sitä ovat myös kuunliljat. Kuunliljat ovat mitä mainioimpia kasveja ja niistäkin löytyy lajikkeita jokaiseen makuun. On suurta ja pientä, kirjavaa ja yksiväristä, kippura- ja suoralehtistä, kiiltävää ja mattapintaista – jokaiselle jotakin. Kuunlilja on näyttävä kasvi, joka ilahduttaa kauneudellaan vuodesta toiseen. Olen surutta jakanut ja siirtänyt kuunliljoja aina tarpeen tai mielihalun mukaan, eivätkä ne ole olleet moisesta moksiskaan. Nämä varjoisten ja puolivarjoisten paikkojen komistukset tuovat vehreyttä ja eloisuutta puutarhaan, ja ansaitsevat ehdottomasti paikan hittilistalla.






Kuunliljat ’Halcyon’, joku maatiaislajike (?), pikkiriikkinen ’Blue Mouse Ear’, mahdollisesti ’So Sweet’, ’Halcyon’ ja ’Firn Line’. En tiedä kaikkien puutarhassa kasvavien kuunliljojen nimiä, mutta upeita ne ovat nimen puutteesta huolimatta.
Toisenlaista näyttävyyttä edustavat pionit, joiden toivon nousevan puutarhan hitiksi jossain vaiheessa. Pionipenkkini on hyvin nuori ja pionit on istutettu siihen vasta vuosi sitten syksyllä. Näin ensimmäisen vuoden jälkeen on vaikea sanoa, ovatko pionit hitti vai osoittautuvatko ne lopulta hudiksi, mutta ensimmäinen kesä antaa kuitenkin toivoa hittiyden puolesta. Kolme viidestä istutetusta pionista kukki jo heti ensimmäisenä kesänä, minkä innoittamana uskaltauduin istuttamaan penkkiin tänä syksynä kaksi pionin juurakkoa lisää.



Kiinanpionit (Paeonia lactiflora) ’Wladyslawa’, ’Sarah Bernhardt’ ja ’Duchesse de Nemours’ kukkivat heti ensimmäisenä kesänä. Penkissä kasvaa myös Kiinanpionit (Paeonia lactiflora) ’Karl Rosenfield’ ja ’Krinkled White’ sekä tänä syksynä istutetut juurakot Paeonia ’Pink Hawaiian Coral’ ja Paeonia lactiflora ’Shirley Temple’.
Ah, niin ihana perhoangervo pääsee hittilistalle, koska se on vain niin ihana. Se on hyvin siro, pensasmaisesti kasvava perenna, jonka ilmava kasvutapa keventää kukkapenkkiä kivasti. Sen kukat ovat hyvin pienet ja hennot, mutta kasvi on silti hyvin huomiotaherättävä. Punertavat varret korostavat minusta hienosti puhtaanvalkoisia kukkia ja kaiken lisäksi perhoangervo on kaunis syksylläkin, kun sen lehdet saavat syvän punaisen sävyn.

Varjopenkin kuningatar, alppiruusu ’Cunningham’s White’ on näyttävä varhaiskesän kukkija, ja pääsee listalle komean kukintansa, kauniin ikivihreän lehvästönsä sekä kukinta-aikansa vuoksi. Alppiruusujen kukkiessa ei kovin moni muu kasvi ole vielä kukassa ja niiden ylenpalttisen runsas kukinta onkin siksi erityisen ilahduttava. Ikivihreä alppiruusu viihtyy hyvin puutarhan varjoisassa nurkassa, vaatii hyvin vähän huolenpitoa (lannoitan keväällä, lisään kuorikatetta tarvittaessa ja kastelen kuivimpina aikoina) ja on kaunis kukinnan päätyttyäkin.



Alppiruusu Rhododendron ’Cunningham’s white’
Suljetaan ympyrä ja palataan vielä kevään kauniiden kukkijoiden, krookusten ja kevätkurjenmiekkojen pariin. Nämä ihanuudet ovat kovasti pinnalla ja mielessä tässäkin vaiheessa vuotta, sillä jälleen on tullut istutettua sipuli jos toinenkin kevään kukkaloiston toivossa. Kevätkukkijat ovat ehdottomasti hitti, sillä pitkän talven jälkeen ne tuovat kauan kaivattua väriä puutarhaan ja ilahduttavat kauneudellaan. Ja ne kimalaisetkin pitävät näistä. 🙂 Puolisen vuotta kun vielä jaksaa odottaa, alkaa pikku hiljaa näyttää taas tältä:









Joukko erilaisia krookuksia sekä kevätkurjenmiekat (Iris reticulata) ’Katharine Hodgkin’, ’Eye Catcher’ ja ’Pauline’.
Tuhannet kiitokset Riitille vielä kerran hauskasta ja mielenkiintoisesta kysymyksestä. Puutarhan hudeista kirjoittelen myöhemmin – niitäkin nimittäin löytyy.
Tämä oli todella kiva vastaus hyvään kysymykseen! Kauniit kuvat täydensivät pohdintojasi. Hyvin samoja kokemuksia minullakin on näistä ”hiteistä” mitkä sinä valitsit. Annoit samalla minulle omiin suunnitelmiini hyviä vinkkejä, kiitos!
TykkääTykkää
Kiitos Päivi! Onpa kiva kuulla, että sait postauksesta ideoita omaan pihaasi. Odotan innolla, minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulossa. Oikein mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua sinulle!
TykkääTykkää
Kauniita kaikki. Oma hittikasvini on hortensia. Kukkii kauan ja kauniisti. Mukavaa torstaita, Heidi!
TykkääTykkää
Kiitos Satu! Sinulla onkin niin komeat hortensiat, että ansaitsevatkin hittikasvin arvonimen. Minulla ei hortensioita vielä ole, mutta ehkä jo ensi kesänä… Oikein mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua sinulle!
TykkääTykkää
Kuten kirjoitit, ei ole ihan yksinkertaista nostaa hittilistalle joitakin kasveja. Luettelemistasi minun suosiossani ovat ainakin kaikki kurjenpolvet ja kuunliljat. Joitakin huteja on helpompi listata mielestäni. Hyvää marraskuun alkua!
TykkääTykkää
Hittilistan tekeminen osoittautui yllättävän hankalaksi ja lista meinasi venyä ensin todella pitkäksi. Monta hienoa kasvia jäi listalta pois, mutta johonkin oli vain pakko vetää raja. Olen samaa mieltä kanssasi, jotkut hudit on paljon helpompi löytää ja listata. Kiitos, oikein hyvää marraskuun alkua ja pyhäinpäivän viikonloppua sinullekin!
TykkääTykkää
Tarkkaan mietitty vastaus esitettyyn kysymykseen. Paljon omia suosikkejani löytyi listaltasi, jotka ovat ilahduttaneet minuakin vuodesta toiseen. Jalokärhöt puuttuivat listaltasi. Löytyykö niitä kenties lainkaan puutarhastanne?
TykkääTykkää
Tarkka huomio, Kruunuvuokko, jalokärhöt tosiaan puuttuvat listalta. Omat kärhöni ovat hyvin nuoria (kolme istutin viime vuonna loppukesästä – yksi ei noussut talven jäljiltä – ja kaksi muuta istutin tänä kesänä) ja vielä on liian varhaista sanoa, ovatko kärhöt meidän puutarhassamme hitti vai kenties huti. Kovasti toivon, että niistä tulisi hitti, sillä pidän niistä tavattoman paljon. Ihailen aina sinun upeita kärhöjäsi ja haaveilen, että omanikin olisivat joskus yhtä komeita. Mutta aika näyttää! Ehkä ensi vuonna, kun laadin samanlaista listaa, jalokärhöt ovat jo mukana. Toivotaan 🙂 Oikein mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua sinulle!
TykkääTykkää
Olipa hieno ja kiva postaus!
Upeat kuvakollaasit!
TykkääTykkää
Kiitos kovasti Pirjo, mukava kuulla, että pidit! Hyvää pyhäinpäivän viikonloppua sinulle!
TykkääTykkää
Voi että, miten ihanat, värikylläiset kuvakollaasit! Loistava listaus hittikasveista, allekirjoitan noista monta. Perhoangervoa meillä ei ole vieläkään, vaikka aina blogeista sitä ihastelen. En ole vain löytänyt mielestäni sille sopivaa paikkaa meiltä, joten on jäänyt kauppaan. Ehkä pitää pohdiskella asiaa talven aikana. Ainahan voi tehdä uuden penkin tai laajentaa entisiä 😀 Mielenkiinnolla odotan listaasi puutarhan hudeista. Mukavaa pyhäinpäivän viikonloppua!
TykkääTykkää
Kieltämättä on aikamoinen kontrasti kesäisten valokuvien ja ulkona tällä hetkellä vallitsevan harmauden kanssa. Ei sitä ilman kuvia oikein muistaisikaan, miten paljon värejä puutarhaan kesäisin mahtuu. Perhoangervo on mitä mainioin syy tehdä uusi penkki tai laajentaa entistä, kannatan 🙂 Kiitos Minna, mukavaa viikonloppua sinullekin!
TykkääTykkää
Perhoangervo jäi kiinnostamaan 🙂
TykkääTykkää
Onpa hienoa, että perhoangervo sai uusia ystäviä 🙂
TykkääTykkää
Kivasti sait koottua kompaktiin muotoon vaikean kysymyksen. On niin monta erilaista näkökulmaa lähestyä hitti- ja huti-kasveja. Sinulla on paljon minullekin tuttuja kasveja, mutta löytyi myös kiinnostavia tutustumiskasveja. Kurjenpolvet ovat hieno ja monipuolinen kasviryhmä, johon tykästyn vuosi vuodelta enemmän.
Hyvää pyhäinpäivää sinulle!
TykkääTykkää
Kiitos Between! Kurjenpolvien monipuolisuus on kyllä omaa luokkaansa ja arvostan niitä vuosi vuodelta enemmän. Harva kasviryhmä sopii niin monenlaisiin istutuksiin ja kasvupaikkoihin, tai on niin monipuolinen kukkija. Hienoja kasveja! Kiitos, oikein hyvää pyhäinpäivän viikonloppua sinullekin!
TykkääTykkää