Yrityksiä ja erehdyksiä

Puutarhassa töiden tahti alkaa rauhoittua näin syksyn edetessä ja iltojen pimetessä. Haravoitavaa vielä riittää, mutta muuten alkaa puutarha olla talviteloilla. Pari viikonloppua sitten piti kuitenkin tehdä vielä yksi projekti ja istuttaa terassihortensiat maahan talvehtimaan. Meillä ei oikein ole kunnollista sisätalvetustilaa, ja arvelin hortensioilla olevan parhaimmat selviämismahdollisuudet ulkona. Ulkonakaan ei tosin ollut niille sopivaa paikkaa, joten päädyin tekemään vielä yhden laajennusprojektin ja kasvattamaan varjopenkin kokoa sen verran, että sain hortensiat istutettua siihen.

Hortensiat keskellä, jättipoimulehden ja rodon välissä. Haravalle olisi töitä.

Alakuvassa on sama penkki toisesta suunnasta. Reunuskivet jäivät vielä miten sattuu, mutta korjaan asian keväällä. Eihän sitä tiedä, minkälaisia suunnitelmia tälle penkille talven aikana vielä keksiikään.

Perennojen syyskylvöt on myöskin tehty. Yritykseni kylvää akileijojen, isotähtiputken ja punaluppion siemeniä viime keväänä ei ollut suuri menestys ja ainoastaan jokunen akileija iti. Niinpä päätin yrittää uudelleen näin syksyllä ja kylvää siemenet suoraan kasvupaikalle. Ehkäpä luontoäidiltä siementen idättäminen onnistuu paremmin.

Uusi yritys akileijojen kanssa.
Samoin isotähtiputken ja punaluppion kanssa. Kylvin myös joukon valkovuokon siemeniä.

Tuli muuten kantapään kautta opittua, että kosmoskukkia ei kannata kylvää sellaiseen penkkiin, jossa on runsaasti sipulikasveja eikä välttämättä myöskään samaan penkkin pionien kanssa. Pelkäsin nimittäin pionien herkkien juurien puolesta pakkasen palelluttamia kosmoskukkia poistaessani.

Kosmokset kasvoivat korkeiksi ja tuuheiksi, mutta kukkivat myöhään ja nihkeästi.

Kosmokset olivat kasvattaneet pesuvadin kokoiset juuret ja niiden mukana maasta nousi sipuli jos toinenkin. Oli aikamoinen työ irroitella sipuleita tiheiden juurten lomasta ja istuttaa ne takaisin maahan.

Pionipenkki näyttää paljon siistimmältä kosmosten lähdön jälkeen. Ensi vuonna kylvän kosmokset jonnekin muualle – jos kylvän niitä lainkaan.

Kosmoskukkien poistamisen jälkeen penkissä oli mukavasti tilaa parille uudelle pionin juurakolle, jotka tarttuivat ”vahingossa” mukaan eräällä kauppareissulla. Ihanan värinen tuo ’Pink Hawaiian Coral’!

Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

8 thoughts on “Yrityksiä ja erehdyksiä

 1. Tuttua, että penkkejä joutuu laajentamaan tai tekemään kokonaan uusia penkkejä, jos tulee uusia kasveja istutettavaksi. Hyvässä mallissa ovat sinun syyspuuhasi. Onnea uusille pioneille, toivotaan hyvää kasvuunlähtöä ja ihanaa kukintaa. Kosmosten juurakot ovat todella suuria, en edes ymmärtänyt katsoa, oliko sekaan tarttunut sipuleja, kun kiskoen omani pois. No nyt ovat sitten kompostissa. Sain muuten nyt blogini siirrettyä bloggerin alustalle, tervetuloa katsomaan!

  Tykkää

  1. Lapio on kyllä tullut tänäkin kesänä tutuksi, sen verran usein on penkkejä tullut laajennettua 🙂 Kiva, kun kävit vinkkaamassa blogisi uudesta osoitteesta, se oli jäänyt minulta kokonaan huomaamatta. ”Uusi” blogisi näyttää minusta todella kauniilta ja selkeältä, onnittelut!

   Tykkää

 2. Kiva paikka hortensioille. Kallio taustalla lämmittää ja auttaa ehkä hortensioita myös kukkimaan. Olen siirtänyt omia ruukkuhortensioita maahan onnistuneesti. Nousevat keväällä, mutta eivät vain kuki. Se ei sinänsä haittaa, sillä hortensioissa on kaunis lehdistö.
  Syystyöt alkavat tässä vaiheessa olla tehtynä. Haravointia riittää vielä täälläkin.

  Tykkää

  1. Kiitos, minunkin mielestäni paikka on hortensioille oikein sopiva. Olen myös kanssasi samaa mieltä siitä, että hortensiat ovat kauniita ilman kukkiakin. En siis ole kovin pahoillani, jos ne päättävät jatkossa olla kukkimatta. Iloinen yllätys tietysti olisi, jos ne vielä joskus kukkisivat. Haravointia olisi meilläkin paljon jäljellä. Täytyy yrittää ensi viikonloppunan ennättää paneutua siiten tehtävään. Toivottavasti sää suosii.

   Tykkää

 3. Hmm… jäin tässä miettimään, miksi kesäkukkia oikeastaan tarvitsisi edes nyhtää juurineen pois. Minä jätän kaikki maahan talveksi ja seuraavana keväänä silppuan varret katteeksi. Jos ”sotkuinen” kukkapenkki häiritsee esteettistä silmää, niin voisihan ne varret saksia syksyllä maata myöten matalaksi ja jättää juurakot maatumaan omine aikoineen. Tosin nämä ajatukset tulevat vähän myöhässä nyt 😀 Peukut varjopenkin laajennukselle! Yleensäkin laajentaminen on hyvin toimiva idea näissä puutarhapuuhissa. Toivotaan, että hortensiat talvehtivat hyvin. Minäkin istutin pienemmän hortensioistani kukkapenkkiin talveksi kun ei vain ollut tilaa ja kiinnostusta talvettaa sitä muuallakaan. Ei harmita, vaikka kuolisikin talven aikana. Aurinkoista viikkoa!

  Tykkää

  1. Pohdin itsekin, että jättäisin kosmosten juuret maahan ja katkoisin vain pakkasen rumentamat varret kompostiin, mutta päädyin kuitenkin nostamaan myös juuret ylös. Ajatus uusista pionien juurakoista nimittäin kummittelivat mielessä sen verran, että päätin lopulta tehdä niille kunnolla kasvutilaa. Ensi kesänä kosmoksille täytyy löytää uusi paikka (mikä tarkoittaa, että taas on laajennusprojektia luvassa 🙂 ). Varjopenkin laajennus on ollut mielessäni jo jonkun aikaa, ja nyt hortensioiden myötä siihen tuli myös todellinen tarve. Toivotaan, että meidän molempien hortensiat talvehtivat hyvin. Kiitos, aurinkoista viikkoa sinullekin!

   Tykkää

 4. Aina, kun vierailen blogissasi näen usein kuvia, jotka sopisivat minunkin pihaani! Minä kylvin aikanaan akileijan siemenet suoraan maahan. Kasvoivat kyllä seuraavana kesänä, mutta kukkivat vasta sitä seuraavana.

  Tykkää

  1. Voi miten mukava kuulla! Hauskaa, että meillä on samankaltainen maku ja yhteensopivat pihat 🙂 Akileijat taitavat tosiaan itää parhaiten suoraan kylvettynä. Näin jälkikäteen ajateltuna tuntuu – ei niinkän ajan, mutta tilan hukalta yrittää idättää akileijoja sisätiloissa. Mutta tekemällä oppii, ja erehdyksistä kaikkein parhaiten! Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s