Ihanat yhdessä

Kottikärryn kääntöpiiri -blogin Päivi kysyi blogin 1v-syntymäpäiväarvonnan yhteydessä:

Mitkä kasvit puutarhassasi ovat sinusta onnistuneita kumppaneita samalla istutusalueella eli joko täydentävät ihanasti toisiaan tai korostavat toistensa parhaita puolia?

Kiitos kysymyksestä Päivi, tässä tulee siihen vastaus 🙂

Ensimmäisen kuvasarjan yhdistelmää olen hehkuttanut jo useampaan kertaan aiemminkin, mutta se on pakko ottaa esiin myös tässä yhteydessä. Yrtti-iison ja kanadanpiiskun yhdistelmä on vain niin kaunis. Vastavärejä pitäisi käyttää puutarhasuunnittelussa enemmänkin, niin toimiva tehokeino se on.

Toinen kaunis ja mielestäni onnistunut yhdistelmä on kullankeltaisen kamtsatkanmaksaruohon ja hopeisen alppitähden liitto. Molemmat kasvit kasvavat rinnepenkissä pesäkuusten lomassa. Tumman vihreät pesäkuuset luovat niille kauniin taustan ja korostavat hopean ja kullan sävyjä entisestään.

Euroopan alppitähti ja kamtsatkanmaksaruoho, taustallaan pesäkuuset.

Hopean kanssa sointuu kauniisti myös räväkkä punainen. Tässä heleä ja herkkä hopeahärkki rinnallaan ryhdikäs ketoneilikka.

Paitsi värinsä puolesta, hopeahärkki ja ketoneilikka sopivat yhteen muutenkin. Molemmat kasvavat rinnepenkissä ja viihtyvät paahteessa hyvin. Ne ovat suunnilleen saman korkuisia ja leviävätkin suurinpiirtein samaan tahtiin.

Valkoisen ja lilan väriyhdistelmä on myös sellainen, josta pidän todella paljon. Ehkä juuri siksi juhannuskimppummekin koostuu aina noista väreistä.

Isotähtihyasintti ja laukat toistavat tätä samaa värimaailmaa ja sopivat muutenkin kauniisti yhteen. Molemmat kasvavat hieman homsuisesti, varsinkin meillä, missä ne ehkä kasvavat hieman liian varjoisassa paikassa. Samankorkuisina kasveina ne saavat kuitenkin tukea toisiltaan ja isotähtihyasinttikin pysyy paremmin pystyssä laukkojen varsiin nojaillessaan.

Isotähtihyasintti laukkojen kera.

Valkoinen väri on kaunis monien kasvien rinnalla, niin myös tässä kuunliljojen ja jaloangervojen yhdistelmässä. Omaa silmääni kovasti miellyttävä parivaljakko tämäkin.

Kuunliljat ja valkoiset jaloangervot

Myös samanväriset kasvit ovat tehokas yhdistelmä. Erilaisuudestaan huolimatta loistosalvia ja jalokurjenpolvi ’Rozanne’ sopivat sopuisasti samaan penkkiin.

Loppuun vielä yksi upea yhdistelmä, joka tosin ei ole meidän pihaltamme vaan P.E.Svinhufvudin kotimuseon, Kotkaniemen puutarhasta. Palavarakkaus ja ruskolilja on yhdistelmä, joka ei sovi jokaiseen pihaan tai puutarhaan, mutta oikeassa ympäristössä kasvaessaan kaksikko on pysäyttävä.

Olipa virkistävää palata kesäisiin tunnelmiin näin keskellä syksyn harmautta. Kiitos vielä kerran kysymyksestä, Päivi! Siihen oli mukava vastata.

Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

8 thoughts on “Ihanat yhdessä

 1. Kauniita yhdistelmiä! Vastavärit toimivat niin hienosti puutarhasuunnittelussa. Hopean ja valkoisen rauhoittavaa ja raikastavaa tunnelmaa huomasin kesällä kaipaavani lisää omaan puutarhaan kun tuskailin joidenkin epäonnistuneiden väriyhdistelmien kanssa. Se on niin kiva kun ne sopivat niin monen värin kanssa yhteen. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  Tykkää

  1. Valkoisesta ja hopeisesta pidän minäkin. Ne korostavat kauniisti muita kasveja ja kuten hienosti sanoit, rauhoittavat ja raikastavat puutarhan ilmettä. Vastavärien toimivuuteen puutarhassa havahduin itse vasta viime kesänä. Jatkossa täytyy pitää se paremmin mielessä, niin toimiva tehokeino se on. Kiitos, mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Tykkää

 2. Oli mukava lukea tämä vastauksesi kysymykseeni, kiitos! Olit löytänyt hienoja yhdistelmiä! Valkoinen ja hopea toimivat lähes aina – ja vastavärit sopivasti ja taidokkaasti yhdistettynä, kuten sinun uudessa penkissäsi. Minä pidän kovasti myös kurjenpolvien ja salvioiden liitosta, siinä yhdistelmässä juuri riittävän erilainen kukinto samassa sävymaailmassa on hyvinkin toimiva! On tämä kukkien yhteensovitteleminen mielenkiintoista, välillä saa upeita yllätyksiä. Lämmin kiitos tästä postauksesta!!

  Tykkää

  1. Lämmin kiitos sinulle kysymyksestä 🙂 Oli todella virkistävää ja mukavaa käydä kuvakirjastoa läpi ja palata hetkeksi kesäisiin tunnelmiin. Ei sitä näin syksyllä enää kunnolla muistakaan, miltä puutarha keskikesällä näyttikään. Onneksi on paljon valokuvia. Oikein mukavaa uutta viikkoa sinulle ja kiitokset vielä kerran kysymyksestäsi 🙂

   Tykkää

 3. Kivoja yhdistelmiä! Hopeahärkki ja ketoneilikka ovat loistava parivaljakko kuiviin ja paahteisiin paikkoihin. Näistä yhdistelmistä erityisesti mieleeni on myös valkoinen isotähtihyasintti ja laukat. Vastavärikomboja meillä ei taida juuri ollakaan, jos ei ihan väärin muista… Ne pysäyttävät kieltämättä katseen tehokkaasti. Mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

  Tykkää

  1. Kiitos! Hopeahärkki ja ketoneilikka ovat kyllä mainioita kasveja. Ne viihtyvät ankarissakin olosuhteissa erinomaisesti eivätkä vaadi minkäänlaista huomiota osakseen. Ne ovat todella helppoja – ja kauniitakin kaiken lisäksi. Viikonloppu vierähtikin minulla ilman tietokonetta, joten toivotan sinulle oikein mukavaa uutta viikkoa!

   Tykkää

 4. Vastavärejä pitäisi tosiaan käyttää enemmän puutarhassa. Valkokukkaiset kasvit myös aina rauhoittavat muuten värikylläistä penkkiä samoin, kuin hopealehtisetkin.
  Kivoja ja hyvin keskenään sointuvia kasviyhdistelmiä löytyy puutarhastasi.

  Tykkää

  1. Kiitos 🙂 Valkoinen ja hopea ovat kyllä mainioita värejä puutarhassa. Ne heijastavat valoa kauniisti ja tuovat kirkkautta puutarhan varjoisemmillekin puolille. Loppukesän hämärtyvinä iltoina valkoiset kukat tulevat uudella tavalla oikeuksiinsa hohtaessaan illan hämärässä. Valkoinen on kyllä monella tapaa hieno väri! Oikein mukavaa uutta viikkoa sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s