Syksyn sipulit

Lauantaina oli mitä kaunein syyspäivä – juuri täydellinen vietettäväksi puutarhan syyspuuhien parissa. Vein puutarhakoristeet varastoon, istutin terassihortensiat maahan talvehtimaan, keräsin ja kylvin perennan siemeniä, kannoin kesäkukat puutarhakompostiin ja samoin tein pakkasen palelluttamille kosmoskukille. Sain myös istutettua kaikki syyssipulit.

Sipuleita oli tänä vuonna puolet vähemmän kuin viime syksynä. Urakkaa helpotti myös se, että istutin suurimman osan sipuleista uudehkoihin penkkeihin, missä maa oli kuohkeaa ja sipulit helppo upottaa maahan.

Kolmisenkymmentä krookusta löysi paikkansa rinnepenkin jatkeelta. Paikalla kasvoi aiemmin tuuhea tuivio, jonka kaivoin kesällä ylös. Jotta paikka ei olisi keväällä aivan paljas, istutin siihen ’Prins Claus’ ja ’Pickwick’ -krookuksia tuomaan hieman väriä.

Prins Clausia’ istutin myös pionipenkkiin. Siinä kasvaa jo samansävyisiä kevätkukkijoita, ja arvelen ’Prins Clausin’ sopivan hyvin niiden joukkoon.

Liljapenkkiin, viime syksynä istutettujen ’Thalia’ -orkideanarsissien seuraksi, istutin muutaman ’Sir Winston Churchill’ -narsissin. En ole aiemmin ollut kovin suuri narsissien ystävä, mutta ihastuin ’Thalian’ herkkyyteen viime keväänä täysin. Minusta nämä Winstonitkin ovat hurjan söpöjä.

Iirispenkkiin halusin suhteellisen korkeaa tulppaania, jotta ne näkyisivät hyvin iiristen runsaiden ja korkeiden lehtien lomasta. Toinen valintakriteeri oli väri, sillä halusin penkkiin jotain sellaista, joka sopisi hyvin yhteen viime syksynä istuttamieni ’Carnaval de Rio’ -tulppaanien kanssa. Päädyin lopulta Triumph-tulppaani ’Flaming Flagiin’. Jos vain ’Carnaval de Rio’ nousee ensi kesänäkin, ovat nämä kaksi hauskan näköinen parivaljakko.

Oikeanpuoleisessa kuvassa Carnaval de Rio iirispenkissä viime kesäkuussa

Päivänlilja/vastaväripenkkiin istutin keltaisia ja oransseja krookuksia sekä saman sävyisiä tulppaaneja. Jos jostain sattuu vielä sopivasti vastaan tulemaan, voisi penkkiin ostaa pussin tai pari sini-violetteja krookuksia. Olisi hieman vastaväriteemaa sitten keväälläkin.

Olivieri Orange Monarch’ ja ’Yellow Mammoth’-krookukset päätyivät päivänlilja/vastaväripenkkiin.
Samoin nämä Princess Irene’ ja ’Beauty of Apeldoorn’ -tulppaanit.

Rinnepenkin ylätasanteelle, pikkutöyhtöangervojen, kurjenpolvien ja punatähkien väliin istutin pallerolaukkoja.

Tämä penkki kokee ensi kesänä muodonmuutoksen. Siitä enemmän myöhemmin, kunhan suunnitelmat jalostuvat valmiimmiksi.
Pallerolaukka – Allium Sphaerocephalon

Päivän päätteeksi ripustin joulu kausivalot pihalla kasvavaan suureen pallotuijaan. En toki laittanut valoja vielä päälle, mutta ripustin ne kuitenkin jo valmiiksi, ettei tarvitse sitten talven yllättäessä kohmeisin sormin sitä tehdä. Hanhet nimittäin lähtivät viikonloppuna kohti etelää ja lensivät talomme yli sankoin joukoin. Saattaa talvi tehdä jo tulojaan.

Mukavaa alkavaa lokakuuta kaikille!

13 thoughts on “Syksyn sipulit

 1. Talvi onkin hyvä aika tehdä suunnitelmia. Niin minäkin teen. Oikein malttamattomana odottaa, että tulisi kevät ja toteutuksen aika! Minä en osta noita kukkasipuleita ollenkaan. Taidan olla blogimaailman ainoa laatuaan!

  Tykkää

  1. Sipulikasvit tuovat tähän aikaan vuodesta ihanan tuulahduksen keväästä. On tosiaan mukava kuvitella, miltä tuolloin näyttää ja on aina yhtä jännittävää nähdä, vastaako kuvitelma todellisuutta lainkaan. Minäkin pidän noista pesäkuusista. Mieheni jo kyseli, milloin kaivan nekin ylös, kun muut havut ovat saaneet yksi toisensa jälkeen lähteä, mutta ne kyllä meinaan säilyttää. Penkkiin on suunnitteilla toisenlaisia muutoksia 🙂 Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Tykkää

 2. Kauniit kukkasipulit! ’Sir Winston Churchill’ on ihanan tuoksuinen ja kukkii myöhäisimpien joukossa. Minä istutin myös yhden pussin tuota ’Pickwick’-krookusta. ’Prins Claus’ oli myös ostoslistalla, mutta en löytänyt niitä. Lempeää lokakuuta!

  Tykkää

  1. Onpa kiva, että ’Sir Winston Churchill’ vielä tuoksuukin hyvältä 🙂 Se on minusta hurjan kaunis, ja hyvä tuoksu on aina plussaa. Minä löysin ’Prins Clausia’ eräästä nettikaupasta, mistä tilasin noita muitakin sipuleita. Ihan kaikkea haaveilemaani en minäkään saanut, mutta onhan se syksy ensi vuonnakin 🙂 Kiitos, lempeää lokakuuta sinullekin!

   Tykkää

 3. Kauniita sipuleita ja yhdistelmiä! Toivottavasti pääsen minäkin ensi vuonna istuttelemaan sipuleita. Tykkään niin kovasti sipulikasveista. Hanhet ovat tainneet täältäkin jo lähteä kun en ole niitä hetkeen nähnyt. Tänään olikin jo tosi kolea päivä verrattuna viikonloppuun. Aurinkoisia lokakuun päiviä sinulle!

  Tykkää

  1. Kukkasipuleiden joukossa on niin paljon ihanuuksia, että on välillä vaikea pysyä aisoissa. Tänä vuonna onnistuin siinä aiempia vuosia paremmin 🙂 Toivotaan, että sinäkin pääset pian istutuspuuhiin ❤ Kiitos, aurinkoista lokakuuta sinullekin. Toivotaan, että säät hieman vielä lämpenevät.

   Tykkää

 4. Muista kasveista vapaaseen maahan onkin varmasti ilo sipulit istuttaa. Kaunista kukkaloistoa tiedossa ensi keväänä. 😊

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s