Syksy

Syksy tuli tänä vuonna aivan liian pian ja yllätti sekä puutarhurin että monet kasveista. Puutarha punertaa jo syksyn sävyissä ja hanhetkin ovat alkaneet parveilla. Viime vuonna hanhet lähtivät 14.10, joten aikaisessa ovat nekin, jos jo nyt muuttopuuhia suunnittelevat. Ehkä ne tietävät jotain sellaista, mitä me emme. Aavistelevat kenties talven tuloa.

Pelargoniat nostin jo sisälle. Kellaria meillä ei ole, joten yritän jälleen talvettaa pelargoniat sisätiloissa. Asettelin pelargoniat terassin ulko-oven eteen lähelle ikkunaa, sillä se paikka on meillä kaikista viilein. Kukkavarsia en vielä leikannut, sillä pelargoniat kukkivat vielä runsaasti ja nuppujakin näkyy olevan.

Pelargoniat kukkivat vielä komeasti.

Myös maljaköynöksen nostin sisälle. Lukemani mukaan maljaköynös ei talvehdi normaalissa huonelämpötilassa vaan vaatii talvehtiakseen viileämmän paikan. Täytyy yrittää keksiä sille joku sijoituspaikka talveksi, mutta olkoon nyt tuossa ikkunalla yhdessä pelargonioiden kanssa. Maljaköynös näyttää nimittäin kukkivan ihan kohta, ja ajattelin kukista olevan enemmän iloa sisällä, kuin ulkona pakkasen purtavana.

Maljaköynös

Jos sisällä on tällä hetkellä punaisen sävyjä, niin on puutarhassakin. Villiviini on minusta kauneimmillaan juuri tähän aikaan vuodesta.

Villiviini

Angervot ovat nekin jo punastuneet täysin. Pikkutöyhtöangervo ei jää yhtään huonommaksi suurempiaan, vaan on yhtä punaposkinen kuin isommatkin.

Pikkutöytöangervo (Aruncus aethusifolius) 
Perhoangervo (Gillenia trifoliata) 
Koivuangervo (Spiraea betulifolia)

Syyskimikilläkin on kauniit lehdet, vaikka eivät punaiset olekaan. Pidän tummalehtisistä kasveista todella paljon ja syyskimikin väri on minusta yksi kauneimmista. On harmillista, että se ei taida tänä vuonna ennättää kukkia.

Syyskimikki (Cimicifuga ramosa ’Atropurpurea’)

Toisella puolella puutarhaa ei näytä aivan niin syksyiseltä. Osa kuunliljoista kukkii vielä komeasti, eikä näytä olevan kylmistä ilmoista moksiskaan. Tämä yksilö kasvaa leikkimökin seinän vieressä, toisella puolella suojanaan kohotettu penkki ja vähän matkan päässä selän takana vielä kalliorinne. Ne ovat varmaankin suojanneet kuunliljaa pahimmilta yöpakkasilta, kun se näyttää vielä noin elinvoimaiselta.

Kuunlilja Halcyon

Kohopenkistä puheenolle, loistokärhö ’The President’ kukkii siinä edelleen. Sekään ei näytä olevan viileydestä harmissaan.

Clematis ’The President’

Puutarhassa olisi paljon syksyistä puuhaa. Liljojen ja perennojen varret kaipaavat leikkaamista, siemeniä pitäisi sekä kerätä että kylvää ja syyssipulit pitäisi istuttaa. Haravallekin alkaisi olla jo paljon töitä. Olen kuitenkin ollut kuumeessa, enkä ole uskaltanut paljon pihatöissä rehkiä. Siemeninventaarion sentään tein ja lajittelin nyt syksyllä kylvettävät siemenet erilleen, että pääsen heti hommiin kunhan tästä toivun.

Sekalainen seurakunta akileijan siemeniä

Tarkoitukseni on kylvää nyt syksyllä erilaisia akileijan siemeniä sekä valkovuokon, punaluppion ja isotähtiputken siemeniä. Kylmäkäsittelin ja kylvin niiden siemeniä myös keväällä, mutta kylvö epäonnistui, eivätkä siemenet itäneet. Nyt ajattelin kokeilla luonnon omaa menetelmää ja kylvää siemenet ulos näin syksyllä. Katsotaan, tärppääkö paremmin.

Valkovuokko, punaluppio ja isotähtiputki

Joko teillä on syyspuuhat täydessä vauhdissa?

Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

12 thoughts on “Syksy

 1. Todella kauniisti syysväreissä sekä villiviini että angervot. Meillä noin punaisena on vasta pensasmustikat. Hyvät suunnitelmat sinulla kylvöjen suhteen, minä vasta yritän tehdä muita puuhia ennen talven tuloa. Huomenna aion keskittyä sipulien istutukseen. Upea kukka vielä Presidentissä, minun kärhöni jo lopettelivat kylmyyden vuoksi.

  Tykkää

  1. Meillä tuli syksy tosi nopeasti ja vaikka pakkasöitä ei ole ollut kahta enempää, puutarha näyttää todella syksyiseltä. Pidän kovasti ruskasta ja syksystäkin, mutta aina sitä kuitenkin toivoisi kesän jatkuvan hieman kauemmin. Minä meinasin istuttaa sipulit viikonloppuna. Onko sinulla paljon istutettavaa? Millaisia sipuleita olet hankkinut?

   Tykkää

 2. Syksyn melkein pakkasella olevat yöt tulivat tosiaan melko aikaisin. Aamulla koirakävelyllä on ruoho taas kuurassa. Minä olen kylvänyt mökkipihaan akileijan siemeniä syksyllä. Keväällä ne nousivat, mutta eivät kukkineet vielä ensimmäisenä kesänä. Seuraavina kesinä kukkivat sitten jo normaalisti.

  Tykkää

  1. Nämä ensimmäiset kylmät ilmat tuntuvat aina pahimmilta, ennen kuin taas tottuu. Minä kaivoin talvitakinkin jo päälle aamuiselle koiralenkille, muuten ei olisi tarennut. Kiva kuulla, että sinulla akileijojen syyskylvö onnistui. Toivotaan, että minunkin akileijani keväällä nousevat. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Tykkää

 3. Kauniita ruskan sävyjä ja ihana presidentti! Pikkutöyhtöangervokin noin hurmaavan värisenä. Meillä oli liikaa pakkasta ja pikkutöyhtöangervot näyttävät ainakin ikkunoista katsottuna vihreänruskeankirjavilta. Kärhötkin ottivat nokkiinsa eivätkä ne ihan pienistä hätkähdä. Pensasmustikat ja atsaleat leiskuvat sentään punaisina ja jotkin perennat keltakirjavina. Syyspuuhat ovat pahasti kesken edelleen. Jos vain viikonloppuna olisi hyvä sää, niin saisin tehtyä niitäkin eteenpäin. Perennojen syyskylvöjä on tarkoitus tehdä joitakin, mutta ehkä odotan vielä hetken niiden kanssa. Pitää seurata säitä ja odotella inspiraatiota 🙂 Mukavaa loppuviikkoa!

  Tykkää

  1. Viikonloppua odotan minäkin, että saisin syyspuuhat kunnolla alulle. Istutin tänään muutaman pussin krookuksia, mutta vielä olisi noin 150 sipulia, jotka pitäisi laittaa multiin. Nämä hämärtyvät illat lyhentävät tehokasta puutarha-aikaa huomattavasti 🙂 Energiaakaan ei tunnu olevan ihan samalla mitalla, kuin alkukaudesta. Mutta on syksyssä hyvätkin puolensa. Värit hehkuvat kauniina syksyisessä auringonpaisteessa ja illan pimetessä on mukava tunnelmoida kynttilöitä poltellen. Inspiraatiorikasta loppuviikkoa sinulle! Toivotaan, että viikonloppuna on puutarhatöille suotuisa sää.

   Tykkää

 4. Kauniita syksyn värejä ja ihania siemeniä<3 Vähän harmittaa kun pakkanen vei jo daaliat. Niissä oli vielä paljon nuppuja. Kovasti heittelevät nämä lämpötilat kun nyt on taas lämpimämpää. Minun piti viime viikonloppuna nostaa huonekasvit sisälle mutta siellä ne ovat verannalla vieläkin. Onneksi alkuviikon pakkanen ei puraissut niitä.
  Pikaista paranemista ja aurinkoisia päiviä sinulle!

  Tykkää

  1. Kiitos Anni, vointi on onneksi jo parempi 🙂
   Harmi, että pakkanen teki tepposet daalioillesi. Minäkin olisin mielelläni nauttinut daalioistani pidempään, mutta en yhtään tajunnut niitä suojata, ja hetihän ne siitä kärsivät. Tämä syksy on kyllä ollut kelien puoleen hyvin arvaamaton. Yhtenä hetkenä on pakkasta ja seuraavana taas kymmenen astetta lämmintä. Vähän lämpimämmästä säästä huolimatta hyvin syksyiseltä jo tuntuu ja näyttää. Tänään talomme yli lensi jälleen suuri hanhiparvi, niidenkin muutto on jo alkanut. Mukavia ja aurinkoisia syyspäiviä sinullekin, Anni!

   Tykkää

 5. Hienosti leiskuu puutarhasi jo syksyn lämpimissä väreissä.
  Syystyöt ovat käynnissä ja paljon riittää vielä tehtävää. Huoh.

  Tykkää

  1. Huoh tosiaan – paljon on vielä tekemistä, ennen kuin syystyöt on tehty. Huomiseksi onneksi lupasivat kaunista säätä ja minulla on toiveissa aloittaa syyspuuhat sipuleiden istutuksella. Katsotaan, mitä kaikkea muuta ennättää tekemään. Pitää vain ottaa yksi asia kerrallaan, kyllä ne hommat siitä hoituvat ennen pitkää. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s