Mitä kuuluu ruukkupuutarhalle?

Hyväähän sille kuuluu, vaikka viime aikojen sateisuus ja viileys ovatkin himmentäneet kukkien väriloistoa joka puolella puutarhaa. Kesäpäivänhatut ja samettikukat kukkivat kuitenkin edelleen, eivätkä tunnu yhtään välittävän syksyn saapumisesta. Nämä kuvat on otettu eri aikoina syykuussa – päivinä, jolloin kukat kylpivät auringonvalossa ja värit olivat erityisen kirkkaita.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_9967-t.jpg
Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta ’Gloriosa Daisy’) on raikas ilmestys.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0213-t.jpg
Minikokoiset samettikukat ovat kukkineet ihan koko kesän, eikä loppua näy. Yhtä helppoa ja kiitollista kesäkukaa saa hakea.
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0053-t.jpg
Räväkkä, mutta toimiva yhdistelmä. Sekä kesäpäivänhatut että samettikukat ovat siemenestä kasvatettuja.

Saviruukuissa kasvavia kasveja sai kastella kesän aikana lähes päivittäin. Viime päivinä kastelu on hoitunut ihan luonnon voimin. Sen sijaan ruukkuja on saanut välillä kantaa suojaisampaan paikkaan rankimman sateen tieltä. Onneksi ruukut ovat suht pieniä ja helppo siirrellä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0233-t.jpg

Toiveeni runsaskukkaisesta daaliaruukusta on karissut samaa tahtia säiden viilenemisen myötä, mutta olen siitä huolimatta tavattoman tyytyväinen kesän daaliasaldoon. Keväällä kylvetyistä siemenistä kasvoi nimittäin kauniita ja hyvinvoivia taimia ja kaksi daaliaa ehätti kukkaankin saakka. Ensimmäisenä avautui tämä ihana vaaleanpunainen kaunotar:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0052-t.jpg
Daalia Variabilis ’Red Skin

Odotin vaaleanpunaista tästäkin nupusta, mutta toisin kävi.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0079-t.jpg
Daalia Variabilis ’Red Skin’

Tämä kukka olikin keltainen. Aika ihana heleänkeltainen sävy, eikö?

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_0212-t.jpg
Daalia Variabilis ’Red Skin’

Daalioiden kasvatus siemenestä onnistui siis varsin hyvin, ja nyt on edessä seuraava haaste – niiden talvetus. Työkaveri kertoi talvettavansa daaliat ruukkuineen, multineen päivineen ja katkaisevansa ainoastaan niiden varret. Heillä tämä menetelmä on kuulemma toiminut jo kymmennen vuotta. Voisi olla kokeilemisen arvoinen vinkki ja työkaverin toimesta toimivaksi testattukin. Minä taidan kuitenkin kaivaa juurakot ylös ja talvettaa turpeessa.

Daalia Variabilis ’Red Skin’

Säät alkavat uhkaavasti jo kylmetä ja hallaöitäkin on jo osassa Suomea koettu. Kohta saa tosiaan kaivaa daaliat ylös maasta – tai ruukusta. Miten se kesä nyt näin nopeasti taas menikään?

Mukavaa viikonloppua kaikille!

10 thoughts on “Mitä kuuluu ruukkupuutarhalle?

 1. Hieno juttu, että sait siemenestä kasvatetut daaliat kukkimaan. Tosi kauniit daaliat vieläpä. Toivottavasti onnistut niiden talvettamisessa.
  Meillä on ollut nyt kaksi pakkasyötä. Alapihan daaliat ottivat selvästi nokkiinsa. Yläpihan ruukkudaalia ei vielä laisinkaan.
  Olen hankkinut muutaman ison muoviruukun. Niitä on helpompi ja keveämpi liikuttaa, kuin suuria saviruukkuja. Ihan kivan näköisiäkin ovat.

  Tykkää

  1. Toivotaan, että saan daaliat talvehtimaan menestyksekkäästi, olisi ensi vuonna siten varmempi kukkasato niiden osalta. Yölämpötilat alkavat olla todella alhaalla, ja vaikka pakkasöitä on meillä ollut tähän mennessä vain yksi, alkaa puutarhassa näyttää hyvin syksyiseltä. Täytyy ryhtyä vähitellen valmistautumaan talven tuloon. Mukavaa syyskuista viikkoa sinulle!

   Tykkää

 2. Kauniita värejä ruukkupuutarhassasi ja upeat daaliat olet kasvattanut<3 Tuo ruukuissa talvettaminen kuulostaakin kätevältä ja kokeilemisen arvoiselta idealta. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  Tykkää

  1. Kiitos Anni! Työkaverini vannoi kovasti ruukkutalvetuksen nimeen, joten on varmasti kokeilemisen arvoinen vinkki. Jos talvettaisi osan juurakoista ruukussa ja nostaisi osan ylös turpeeseen… sitä voisikin kokeilla. Mukavaa syyskuista viikkoa sinulle!

   Tykkää

 3. Oi, miten kaunis tuo hempeän vaaleanpunainen daalia! Toivottavasti saat ne talvehtimaan hyvin. Daaliankin taitaa saada talvetettua monella konstilla; minä nimittäin nostin viime syksynä juurakon ylös ja laitoin siltään pahvilaatikkoon. Hyvin talvehti. Ehkä ratkaisevin on talvetuspaikan ilmankosteus. Meillä on ollut jo kolme hallayötä, alimmillaan on tainnut olla -2,5 astetta. Silti uskon, että vielä tulee lämpimämpi jakso ja saan nostaa pelargonit yms. eteisestä pihalle. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  Tykkää

  1. Eikö olekin suloinen! Toivotaan, että talvetus onnistuu; täytyy vain kokeilla ja odottaa, millainen lopputulos keväällä on käsissä. Aika kylmiä öitä on ollut meilläkin, mutta vain yhtenä yönä mittari on laskenut pakkasen puolelle. Pelargonit keräsin minäkin sisätiloihin kaiken varalta. Mukavaa syyskuista viikkoa sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s