Missä kukitaan? Osa 4b: elokuun puolivarjon ja varjon penkit

Palataan vielä hetkekesi ajassa taaksepäin ja vilkaistaan, miltä puutarhan varjoisan puolen penkit näyttivät elokuussa. Kesän aiempiin katsauksiin pääsee oheisten linkkien kautta:

Puolivarjon penkeissä

on tämän vuoden elokuussa ollut kukinnan puolesta hiljaista. Liekö kuivuus vaivannut, kun esimerkiksi jalo- ja keijuangervot kukkivat hyvin niukasti ja lyhyen aikaa.
Kuva on otettu elokuun loppupäivinä – puutarhassa alkaa olla jo syksyn sävyjä.

Yläpenkki

on rehevä ja runsas, vaikka näyttäviä kukkijoita ei kovin runsaasti elokuussa ollutkaan. Purppurakeijunkukkien herkkiä kukkia olemme saaneet ihailla koko kesän, samoin kuin niiden huomiotaherättäviä lehtiä. Näin loppukesästä ja alkusyksystä niiden punainen väri näyttää korostuvan entisestään.
Purpurakeijunkukat hohtavat punaisena loppukesän auringossa.
Sama penkki toisesta suunnasta kuvattuna. Sormivaleangervon lehdet ovat kauniita. Pidän niistä enemmän kuin kukinnoista.

Valtikkanauhus on viihtynyt hyvin uudessa paikassaan ja kiitokseksi siirrosta palkitsi meidät kauniin keltaisilla kukillaan. Toivotaan, että se nyt asettuu tuohon taloksi ja tuuheutuu tulevina vuosina oikein kunnolla. Huomasin muuten tässä eräänä päivänä, että minulla on jokin kummallinen mieltymys tällaisiin suippomaisiin kukintoihin. Valtikkanauhus on yksi suosikeistani, mutta puutarhasta löytyy myös salvioita, punatähkää, kellopeippiä, yrtti-iisoa, syyskimikkiä, kirjolupiinia, konnantatarta…

Maksaruoho on luikerrellut valtikkanauhuksen seuralaiseksi ja kasvaa yhtä korkeana kuin nauhus. Täytyy siirtää maksaruoho tästä muualle. Paikka on sille liian varjoinen ja se kasvaa vain korkeutta valoa kohti pyrkiessään.

Viime vuonna istuttamani syysvuokot eivät ole kukkineet. Ne ovat kyllä hyvävointisen näköisiä, mutta nuppuja, saati kukkia, ne eivät ole jaksaneet tehdä. Meinasin jo, että siirrän ne toiseen penkkiin, mutta ajattelin kuitenkin vielä odottaa ensi vuoteen ja katsoa, kukkisivatko vuokot tuolloin. Voihan nimittäin olla, että ne tarvitsevat hetken aikaa kotiutuakseen, ennen kuin uskaltautuvat kukkimaan.

Alapenkissä

komeimmin ja pisimpään kukki sinne siirtämäni kurjenkello. Kuunliljat aloittivat kukkimaan heinäkuun loppupuolella ja ne kukkivat elokuun puolenvälin tienoille saakka.
Kuunliljoja ja kurjenkelloja sävy sävyyn.

Penkissä kasvavat jaloangervot olivat jotenkin kituliaita tänä vuonna. Päädyinkin tekemään niille lisää tilaa ja siirsin punaluppion ja loput keijunkukat penkistä muualle. Samalla ryhmittelin penkin muitakin kasveja paremmille paikoille ja lisäsin kaikille uutta multaa. Toivotaan, että angervot siitä piristyvät ensi kesäksi.

Varjopenkissä

alppiruusut ovat rehevöityneet ja kuunliljojen jakotaimet alkavat nekin vähitellen kasvaa suuremmiksi. Naapurin pihalta penkin puolelle kurkottelevat saniaiset lisäävät rehevyyden tuntua. Minusta ne ovat hauskan näköiset tuolla penkin taustalla, vaikka välillä joudunkin kiskomaan innokkaimpia saniaisia penkin puolelta pois.

Tältä puutarhan nurkalta puuttuu syyskukkija. Menestyisiköhän tässä syyshortensia? Sille voisi tehdä paikan tuohon suurimman kiven eteen, missä nyt kasvaa jättipoimulehti. Ainoa ”mutta” asiassa on, että paikka saattaa olla hortensialle liian varjoisa. Syyshortensia Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ voisi olla yksi vaihtoehto, sillä se näyttäisi kukkivan myös varjossa. Onko teillä kokemuksia tai suosituksia varjoisan paikan hortensioista? Tai mitä muita syyskukkijoita tähän voisi ajatella?

Iirispenkki

rehottaa tontin rajalla. Muutama unikko jaksaa vielä kukkia iiristen lomassa, mutta muuten penkki alkaa jo valmistautua syksyn tuloon. Iiristen lehdet ovat minusta kauniita ilman kukkiakin.

Lähestyvä syksy näkyy puutarhan varjoisalla puolella paljon selkeämmin, kuin aurinkoisissa penkeissä. Niissä kukitaan vielä, mutta täällä väritys alkaa muuttua jo syksyisemmäksi. Villiviinikin punastuu jo.

Mukavaa viikon jatkoa kaikille!

11 thoughts on “Missä kukitaan? Osa 4b: elokuun puolivarjon ja varjon penkit

 1. Tämä on kiva postaussarja! Varmaan on itselle hyvä muistin tuki, kun miettii uusia kasvivalintoja ja toisaalta meille muille antaa ideoita. Jaloangervot kärsivät tosiaan herkästi kuivuudesta, varsinkin jos kasvualusta ei ole syvä ja ravinteikas. Toimesi varmaan hyödyttivät. Kivalta näyttää!

  Tykkää

  1. Kiitos Päivi! Sarjasta on ollut jo nyt itselleni paljon hyötyä, ja on kiva kuulla, että se on ollut antoisa muillekin 🙂 Tulen varmasti moneen kertaan palaamaan näihin postauksiin talven aikana, kun seuraavan kesän hankinnat ja projektit ovat suunnitteilla. Toivotaan, että angervoille antamani ensiapu auttoi, olisi sääli menettää ne. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

   Tykkää

 2. Upea väri noissa keijunkukissa! Samoin tuo punertuva villiviini on niin kaunis<3
  Meillä ’Grandiflora’ ei menestynyt auringossa, mutta puolivarjossa se on alkanut kukkia. Muista syyskukkijoista tuli myös mieleen syyskimikki. Se on niin kookas perenna että menee pensaasta.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  Tykkää

  1. Syksyssä on puolensa, värit ovat kauniita 🙂 Minulla itse asiassa on yksi syyskimikki yläpenkissä. Istutin sen tänä kesänä kokeeksi menestyisikö siinä. Se on kyllä ihana, ja sopisi hyvin kyllä tuohonkin paikkaan. Kiitos vinkistä ) Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Tykkää

 3. Tosi kauniita kukkijoita ja hienoja yhdistelmiä! Meilläkin ruskan sävyt hiipivät vähitellen puutarhaan. Nyt onkin luvattu loppuviikoksi kovin viileitä päiviä. Raikkaita syyspäiviä!

  Tykkää

  1. Kiitos 🙂 Meillä puutarhan värit ovat viimeisen viikon aikana muuttuneet täysin syksyiseksi, kun on ollut niin viileää. Ensimmäiset yöpakkasetkin on jo koettu. Tänä aamuna oli -0,8 astetta, kun lähdin koiran kanssa aamulenkille. Kiitos, mukavia syyspäiviä sinullekin!

   Tykkää

 4. Syksy hieman yllätti kylmillä öillään. Toivottavavasti jossain vaiheessa vielä hieman lämpenisi.
  Kauniita kukkijoita.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s