Missä kukitaan? Osa 4a: Aurinkopenkit elokuussa

Syyskuu on jo hyvässä vauhdissa, mutta kurkataan vielä elokuiseen puutarhaan. Tämä postaus jatkaa toukokuussa aloittamaani sarjaa, jossa seurataan, miltä puutarha näyttää kesän eri vaiheissa. Tarkoitus on tällä tavoin löytää sekä puutarhan helmet että kohennusta kaipaavat kohteet. Jaan heinäkuun katsauksen jälleen kahteen postaukseen, jotta jutuista ei tulisi liian pitkiä.

Tässä vielä linkit aiempiin osiin:

Elokuu

Keskikesän paahteiset päivät ovat ohitse ja elokuun matala valo luo puutarhaan aivan uutta tunnelmaa. Aurinko ei pääse enää paistamaan puiden latvojen yli vaan sen valo siivilöityy lempeästi oksien lomitse ennen kuin se tavoittaa puutarhan. Varjot ovat syvemmät ja värit pehmeämmät.

Rinnepenkki

Rinnepenkin sävy on muuttunut elokuussa hopeanhohteiseksi. Hopeahärkki, alppitähdet ja ohotanmaruna pääsevät loistamaan, kun kesän värikkäimmät kukkijat eivät ota enää niin suurta roolia. Osa rinnepenkin kasveista aloittelee uutta kukintakierrosta, mutta into ei ole enää niin suuri, kuin alkukesästä.
Kasvit ovat kesän aikana rehevöityneet valtavasti.
Hopeahärkki on tehnyt muutaman uuden kukan. Sen takana myös kangasajuruoho kukkii yksittäisten kukkien voimin.
Ohotanmarunassa on tavattoman kaunis hopeinen sävy.

Kukintavuoro alkaa elokuussa siirtyä vähitellen maksaruohoille. Tässä kukkii hurmemaksaruoho.

Hurmemaksaruoho (Sedum ’Common red)

Rinnepenkin ylätasanne

koki elokuussa ryhtiliikkeen kanttauksen ja rinnepenkkiin yhdistymisen muodossa. Nyt kun kurjenpolvet ja pikkutöyhtöangervo eivät enää kuki, penkkiin tuovat näyttävyyttä hopeamaruna ja punatähkät.

Punatähkä on yksi elokuun komeimmista kukkijoista. Se on yleensä oikea perhosmagneetti, mutta tänä vuonna perhosia on näkynyt vähemmän kuin aiemmin. Joitain ohdake-, nokkos – ja herukkaperhosia on näkynyt ja eräänä päivänä tapasin yhden suruvaipankin. Muutoin ovat perhoset olleet vähissä. Onneksi kimalaisia on runsaasti – nekin ilahduttavat aina kovasti.

Punatähkä (Liatris spicata)

Reunuspenkissä

on kuivaa. Kangasajuruohojen kukinnot ovat aivan ruskeita, olisi ehkä pitänyt kastella niitä enemmän kesän aikana.
Kuvan ottamisen jälkeen leikkasin ajuruohon kuihtuneet kukinnot pois ja tällä hetkellä penkin ilme on paljon vehreämpi.

Aiemmin alas leikkaamani loistosalvia sen sijaan voi hyvin ja kukkii nyt uudelleen.

Loistosalvia Schneehugel (Salvia x sylvestris)

Keskipenkki

koki sekin muodonmuutoksen ja laajeni puolisen metriä etureunastaan. Sekin penkki kantattiin kunnolla ja kasveja ryhmiteltiin uuteen järjestykseen. On hauska nähdä, miltä tämä penkki näyttää ensi vuonna elokuussa.

Penkin korkeimpina kukkivat leimut, kellopeippi sekä viimeinkin kukkimaan innostuneet kaunopunahatut. Muita kukkijoita ovat salviat, kurjenpolvet sekä jalokello

Syysleimu ja kaunopunahattu rinta rinnan

Jalokello on kaunis ja kiitollinen kukkija. Se kukkii todella pitkään ja runsaasti ja vaikka kasvi on matala (vain noin 20 cm), sen suuret kukinnot näkyvät kauas. Huomaan pitäväni jalokellosta vuosi vuodelta enemmän.

Jalokello (Platycodon grandiflorus) 

Sininen loistosalvia ja jalokurjenpolvi Rozanne ovat kauniita yhdessä.

Jalokurjenpolvi ’Rozanne’ (Geranium ’Rozanne’)

Liljapenkki

kaipaa kukkijoita loppukesäksi ja alkusyksyksi. Kenties niiden lomaan voisi istuttaa syysleimuja tai punahattuja?

Liljapenkin toisella, varjoisammalla puolella kukkivat kuunliljat. Viime syksynä tänne siirtämäni ’Halcyon’ näyttää viihtyvän uudessa kotipaikassaan hyvin ja myöskin viime syksynä istuttamani ’Firn Linen’ alennustaimet kukkivat jo ensimmäisenä kesänä.

Kuunlilja ’Halcyon’

Pionipenkki

on kosmoskukkien valtakuntaa. Pitkään sain niiden kukintaa odottaa, mutta nyt ne kukkivat runsaasti. Aion joka tapauksessa ensi keväänä esikasvattaa kosmoskukat, jotta pääsen nauttimaan niiden kukinnasta aikaisemmin.

Kosmoskukkien varret ovat lähes puolitoistametriset ja niissä on valtavasti nuppuja.

Penkin toinen yksivuotinen asukas on tarhaneito ’Miss Jekyl’. Se jää valitettavasti täysin kosmoskukkien varjoon, vaikka aivan ihastuttava onkin. Täytyy ensi keväänä kylvää sitä jonnekin muualle.

Siemeniä tarhaneidosta voisi ainakin kuvitella tulevan runsaasti, kun katsoo näiden siemenkotien kokoa. Aivan valtavat!

Pionipenkin takana sijaitsevassa ruukkupuutarhassa kukkivat kesäpäivänhatut, samettikukat ja keväällä kylvämäni daaliat. Teen ruukkupuutarhan kuulumisista erillisen postauksen, muuten tästä postauksesta tulee aivan liian pitkä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on img_9967-t.jpg
Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta ’Gloriosa Daisy’)

Penkissä kasvava loistokärhö ’Miss Bateman’ on ilokseni hengissä. Se alkoi yllättäen kesän aikana ruskistumaan ja jouduin leikkaamaan sen alas. Nyt se on alkanut työntää uutta versoa, joten tällä hetkellä sen selviämismahdollisuudet näyttävät paremmilta kuin vielä viime kuussa. Penkin toinen kärhö, ’Madame le Coultre’ kasvaa rauhalliseen tahtiin, mutta voi olla, että se ei vielä näin ensimmäisenä kesänään ennätä kukkia.

Uusi penkki

Tajusin juuri, että minulla ei ole uudelle, kelta-vuoletille penkille vielä nimeä. Todennäköisesti siitä tulee päivänliljapenkki – edellyttäen tietenkin, että joskus löydän siihen penkistä vielä uupuvat päivänliljat 🙂

Elokuinen kukinta tässä penkissä on kaunis ja runsas. Värit ovat kirkkaat ja aavistelevat jo syksyn tuloa. Pidän tästä vastaväriparista kovasti.

Kanadanpiisku ja yrtti-iiso ovat kaunis yhdistelmä ja täydellinen vastaväripari.

Tiukukärhö Arabella sopii hyvin kelta-violettiin yhdistelmään. Minun täytyy hankkia Arabellalle vielä kaunis obeliski, jotta se pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Tiukukärhö `Arabella`

Elokuu on kaunis kuukausi. Se on vielä lämmin ja hyvinkin kesäinen, mutta ilmassa alkaa olla jo syksyn tuntua. Valon määrä alkaa pikku hiljaa vähetä ja puutarhaan alkaa ilmestyä syksyisiä sävyjä. Ilmassa on tiettyä haikeutta kesän kääntyessä ehtoopuolelle. Onneksi puutarhassa kuitenkin riittää kukkijoita vielä pitkään elokuun jälkeenkin.

Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

14 thoughts on “Missä kukitaan? Osa 4a: Aurinkopenkit elokuussa

  1. Kosmoskukat ovat kauniita syyskesän sulostuttajia. Minullakin ne kukkivat parhaillaan.
    Punatähkä on minustakin upea. Pysyy lisäksi ryhdikkäästi pystyssä tukematta.
    Mukavaa syyskuun jatkoa. 😊😊

    Tykkää

    1. Kosmoskukat ovat kyllä ihania. Nyt kun ne viimeinkin ovat alkaneet kukkimaan, ne kukkivat runsaasti ja jos vain sää sallii, ne kukkivat pitkään – nuppuja on nimittäin todella paljon. Punatähkästä on tullut kestosuosikkini. Suuri plussa sen puolesta on myös se, että kimalaiset ja perhoset pitävät niistä todella paljon. Kiitos, mukavaa syyskuun jatkoa sinullekin 🙂 🙂

      Tykkää

  2. Kaunista kukintaa. Minun kosmoskukkani ei ole kukkinut lainkaan. Kasvoi isoksi, vaan ei kuki. Tarhaneidon siemenet poimin Cornwallista ja kasvoi tosi kituliaasti ja matalaksi. Lopulta hermostuin siihen ja kiskaisin pois. Ei kuki sekään enää..

    Tykkää

    1. Kiitos 🙂 Minunkin kosmoksiltani kesti todella pitkään, ennen kuin edes nuppuja alkoi ilmestymään. Kasvoivat vain pituutta ja meinasin jo toivoni menettää niiden suhteen. Jospa ne sinunkin kosmoksesi siitä vielä innostuvat! Kituliaita ovat minunkin tarhaneitoni, mutta osa syy taitaa olla se, että ne joutuivat samaan penkkiin kosmosten kanssa. Eivät ehkä niille kasvukisassa pärjänneet ja jäivät pieniksi. Komeat siemenkodat sentään tekivät 🙂 Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Tykkää

  3. Mukavan näköisiä ja hyvin kukkiavia penkkejä sinulla! Minulla tuo hopeahärkki kukki tosi huonosti tänä kesänä. Kangasajuruoho sen sijaan kukki tosi runsaana ja leviää hyvin. Noita punatähkiä sain ystävältä ja istutin ne nyt syksyllä. Toivottavasti ovat perhosmagneetteja, kuten mainitsit. Perhosia ei ole kovin paljon näkynyt viime kesänä.

    Tykkää

    1. Kiitos 😊 Kangasajuruoho on mitä mainioin kasvi, ja perhos- ja kimalaismagneetti sekin. Minulla osa ajuruohoista kukki tosi kituliaasti tänä kesänä, osa taas ihan normaalisti. Kasvupaikalla on ihan selvästi merkitystä. Toivon menestystä punatähkillesi, se on aivan ihana kasvi 😊 Ja toivotaan paljon perhosia ensi kesäksi, tänä vuonna niitä on meilläkin näkynyt vähän. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Tykkää

  4. Kaunista ja monipuolista kukintaa. Kiva seurata, miten samat kohteet muuttuvat kesän aikana.
    Kosmoskukat ovat kauniita, vaikka suoraan kylvettynä alkavat kukkia turhan myöhään. Kävin eilen poimimassa omia kosmoksia maljakkoon.

    Tykkää

    1. Kiitos Between 🙂 Muutoksen seuraaminen ja kuvaaminen on ollut hyvin hedelmällistä itsellenikin. Epäkohdat nousevat selkeästi esiin ja tulevien projektien suunnittelu helpottuu suunnattomasti. Kosmokset ovat minulla ensi keväänä esikasvatettavien kukkien listalla. Jospa ne kukkisivat sillä tavoin aikaisemmin. 🙂

      Tykkää

  5. Eipä hassummalta näyttänyt sinunkaan puutarhassasi elokuussa 🙂 Kiva, että kosmokset viimein innostuivat kukkimaan komeasti. Nyt kukintaa riittääkin varmasti sitten pakkasiin asti. Uudessa penkissä näyttää olevan niin paljon kaikkea muuta kuin niitä päivänliljoja, että pitäisiköhän sinun harkita toista nimeä sille? 😀 Vastaväripenkki esimerkiksi. Olettaen tietysti, että penkin värimaailma on keväästä syksyyn vastaväripainotteinen. Mukavaa viikonloppua!

    Tykkää

    1. Kiitos Minna 🙂 Katsotaan, mikä penkin nimeksi lopulta tulee, mutta tällä hetkellä siinä ei tosiaan päivänliljoja juurikaan ole. Kaksi sentään, mutta muut kasvit kyllä varastavat shown. Vastaväripenkki on hyvä nimivaihtoehto, ehkäpä penkistä tulee juuri sen niminen. Katsotaan, millaiseksi penkki lopulta muotoutuu 🙂

      Tykkää

  6. Kauniita syyskukkijoita! Kanadanpiiskun ja yrtti-iison yhdistelmä on täydellinen>3 Tuo jalokello on kyllä tosi kaunis. Onkohan se yhtä kova leviämään kuin esim. peurankello? Meillä on peurankelloja vähän joka puolella nykyään ja täytyykin jatkossa ruveta hillitsemään sen innokkuutta. Mukavaa viikonloppua!

    Tykkää

    1. Kiitos Anni 🙂 Minäkin olen aivan ihastunut piiskun ja yrtti-iison yhdistelmään. En ole kamalan suuri keltaisten kukkien ystävä, mutta tuossa paikassa keltainen kyllä toimii täydellisesti. Jalokello kasvaa maltillisesti ja leviää hyvin hitaasti. Minun jalokelloni on kasvanut samassa paikassa vuodesta 2016, eikä se ole levinnyt juuri lainkaan. Tuuheutunut se kyllä on. Mukavaa viikon alkua sinulle!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s