Uudelleenjärjestelyjä

On totta, kun sanotaan, että puutarha ei ole koskaan valmis. Kun yksi kohta alkaa näyttää hyvältä, jossain muualla tarvitaan jo kohennusta. Edellisenä kesänä suhteellisen valmiiksi tullut osa puutarhasta alkaakin seuraavana kesänä huutaa uudistusta. Joku kasvi ei ehkä sovikaan siihen paikkaan, tai joku entistä parempi idea on pälkähtänyt päähän. Suunnitelmia tulee tehtyä koko ajan ja välillä ne toteutuvatkin aiotun mukaisesti. Toisinaan taas suunnitelmat muuttuvat radikaalistikin matkan varrella.

Ylätasanteen penkkien laajennus ja polkujen uudet muodot ovat olleet minulla suunnitteilla jo jonkin aikaa. Ladoin jo pari viikkoa sitten kivistä uudet rajat malliksi.

Sunnuntaina oli mitä parhain päivä viedä projektia eteenpäin. Aurinko paistoi, mutta ei ollut liian lämmin. Pieni tuulenvire piti öttiäiset loitolla, eikä sisälläkään ollut kotitöitä, jotka olisivat vaatineet suurempaa huomiota. Aloitin keskipenkistä. Laajensin sitä etureunasta puolisen metriä ja sulautin jatko-osan vanhaan penkkiin niin hyvin kuin osasin. Samalla tuli kantattua penkki kunnolla ja kitkettyä melkoinen määrä rikkaruohoja. Jälleen kerran tuli huomattua, millaisen ryhtiliikkeen kanttauksella saa aikaiseksi. Penkki on aivan eri näköinen kuin ennen.

Seuraavaksi aloin siirtämään kasveja. Harmaakurjenpolvi Ballerina ja jalokurjenpolvi Rozanne olivat vanhassa penkissä kasvaneet aivan kiinni toisissaan. Nyt laajennuksen myötä sain molemmille kasveille enemmän tilaa, kun siirsin Ballerinan pois Rozannen kainalosta penkin etualalle. Penkissä kasvaneet euroopanalppitähdet siirsin kokonaan pois. Niiden uusi koti on rinnepenkin uudessa osassa, muiden alppitähtien seurana. Nyt kaikki alppitähdet ovat omana ryhmänään ja rinnepenkin aukkopaikkakin sai mukavasti täydennystä.

Tässä on uudistunut keskipenkki toisesta suunnasta. Alppitähdet kasvoivat jalokellon ja leimujen välissä, penkin vasemmassa laidassa. Nyt jalokellokin pääsee paremmin esiin, kun alppitähdet eivät enää kasva sen päällä.

Jalokello ( Platycodon grandiflorus)

Loput penkkiin jääneet kasvit ryhmittelin selkeämpiin ryhmiin. Penkin keskelle tuli sininen vyöhyke, jonka keskellä kasvaa kaunis Rozanne ja molemmissa päissä sinistä loistosalviaa. Valkoinen loistosalvia jatkaa salvioiden sarjaa penkin takareunaan saakka. Penkin keskelle jäi paikka kaunopunahatuille ja mustapäivänhatuille. Penkin takaosa on varattu leimuille sekä niiden lomassa kasvavalle kellopeipille, ja etuala puolestaan harmaakurjenpolvi Ballerinalle.

Tässä sama kuva ilman pylpyröitä.

Punahatut, leimut ja kellopeippi. Aika suloinen sekamelska.

Seuraavaksi oli vuorossa reunuspenkin ja kivikkokasvipenkin yhdistäminen. Laajennusosasta ei tullut kovin suuri, mutta minusta muutos yhtenäisti ylätasannetta melkoisesti. Sen sijaan, että kalliokasvipenkki karkaa kadulle, sen reuna kaartaa nyt takaisin istutusalueelle ja rajaa koko alueen omaksi kokonaisuudekseen. Tässä ennen ja jälkeen kuvat.

Ennen
Jälkeen

Penkkien väliin ladoin pienen polun pihalta löytämistäni luonnonkivistä. Alakuvassa polku on juuri kasteltu tiivistämistä varten, eikä kiviä ole vielä harjattu puhtaaksi. Lopputulos tulee tiivistyksen ja harjaamisen jälkeen olemaan siistimpi. Alueen loput polut ja niiden toteutus ovat vielä suunnittelupöydällä.

Kaksi neljästä penkistä sain sunnuntaina valmiiksi, liljapenkin laajennus sekä rinnepenkin yhdistäminen ylätasanteeseen jäivät vielä tekemättä. Kuuden tunnin yhtämittaisen uurastamisen jälkeen tuli nälkä, enkä enää syötyäni jaksanutkaan palata lapion varteen. Mutta onpahan ensi viikonloppunakin jotain tekemistä 🙂

Mukavia elokuun viimeisiä päiviä kaikille!

10 thoughts on “Uudelleenjärjestelyjä

 1. Onnistuneita laajennusprojekteja, hyvältä näyttää! Reunojen kanttaus ryhdistää hienosti penkkejä. Oikein jo odotan, että pääsen kanttaamaan omat penkit. Nurmikko valtaa meillä jo uhkaavasti penkkien reunoja. Mukavaa viikon jatkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos Anni 🙂 Olen tänä vuonna ollut todella laiska kanttauksen suhteen, tein sen vasta nyt ensimmäistä kertaa koko kesänä. Yleensä olen kantannut penkit vähintään kahdesti kesässä, mutta tänä vuonna olen ollut sen suhteen hyvin, hyvin laiska. Nyt tuli jälleen todettua, että kanttaus kannattaa, heti tulee siistimpää jälkeä. Toivottavasti sinäkin pääset pian kanttauspuuhiin 🙂 Kiitos, oikein mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Tykkää

  1. Kiitos Päivi 🙂 Kyllä kanttauksella saa paljon ryhtiä penkkiin, pitäisi jaksaa tehdä sitä useammin. Itsekin olen tyytyväinen kasvien sommitteluun. Täytyy tosin vielä odotella niiden rehevöitymistä, ennen kuin näkee, vastaako visioni todellisuutta 🙂 Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Tykkää

 2. Hyvältä näyttää! Siellä on uudistusprosessi hyvin vauhdissa. Keskipenkin kasvien ryhmittelyssä on oikein iloinen ilme, kun kaavakuvaa katsoo 😀 Toimii luonnossakin, kun matalimmat kasvit ovat reunoilla ja korkeammat keskellä ja taka-alalla. Hieno kivipolku! Mikähän kumma siinä muuten on, että syönnin jälkeen on niin hankala enää tarttua lapioon uudelleen. Ei ehkä pitäisi pysähtyä syömään ollenkaan, vaan vain haukata vauhdissa jotain pientä tarpeen tullen 😀 Onhan se toisaalta mukava, että jää seuraavallekin kerralle tekemistä. Aurinkoista elokuun loppua!

  Tykkää

  1. Kiitos Minna 🙂 Kasvien hymynaama hymyilytti itseänikin, onneksi se ei luonnossa ole niin ilmeinen 🙂 Välipala puutarhatöiden lomassa olisi ehdottomasti parempi vaihtoehto, kuin oma tapani syödä vasta sitten, kun nälkä käy jo ylivoimaiseksi. Mutta kun hommat alkaa luistaa ja valmista tulee ripeään tahtiin, ei nälkää edes huomaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Syömisen jälkeen on sitten turha kuvitellakaan jatkavansa hommia. Siinäpä yksi kehityskohta lisää näissä puutarhahommissa 🙂 Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s