Salamatkustajia

Kun puutarhassa siirtää kasveja paikasta toiseen, mukana saattaa jäniksenä tulla myös muita kasveja. Näin kävi esimerkiksi viime syksynä siirtämäni kuunliljan kanssa: sen mukana liljapenkkiin kulkeutui myös palanen villiviiniä. En sitä viime syksynä huomannut, oli viini niin kuunliljan juurien sekaan piiloutunut, mutta tänä kesänä salamatkustaja ei pystynyt enää olemaan salassa.

Joskus käy myös niin, että taimistolta hankittujen taimien mukana saa kaupantekijäisiksi myös jotain muuta. Hankkimani Blue Mouse Ear -kuunliljan juurelta tunkee jotain punaista. Pihakäenkaali (Oxalis fontana ’Rufa’) olettaisin. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Nämä salamatkustajat ovat kylväytyneet edellisvuosina leikkimökin terassilla olleista orvokkiamppeleista. Orvokkeja kasvaa siellä täällä ympäri pihamaata ja värikirjo on on yhtä sekalainen kuin kasvupaikatkin. Tuo lähes musta orvokki on minusta erityisen kaunis.

Eräänlaisia salamatkustajia ovat nämäkin, sillä en kauppaan lähtiessäni lainkaan ajatellut syyssipuleita ostaa. Mutta niin vain nämä matkustivat ensin ostoskorissa kassalle ja sieltä sitten kotiin saakka. Syyssipulikausi on alkanut, ihanaa!

Millaisia salamatkustajia teidän pihaltanne löytyy?

Mukavaa perjantaita ja viikonloppua!

13 thoughts on “Salamatkustajia

 1. Suloiset salamatkustajat:) Oxalikselta tuo kuunliljan kaveri näyttää. Meilläkin orvokkeja tupsahtelee mitä ihmeellisimmistä paikoista. Huvittavin salamatkustaja meillä on lupiini. Yritin siirtää siskoni puutarhasta varjoliljaa muutama vuosi sitten. Otin oikein komean paakun ja kaikki näytti alkuun ihan hyvältä. Ekan talven jälkeen penkistä ei kuitenkaan noussut varjoliljaa ollenkaan vaan lupiini. Nyt tuosta lupiinista on tullut jo tosi iso ja se saakin lähtöpassit ensi keväänä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle:)

  Tykkää

  1. Harmillista, että varjoliljan kanssa ei tärpännyt, toivotaan parempaa onnea seuraavalla yrittämällä. Lupiini taitaakin olla aika tuttu salamatkustaja monissa puutarhoissa. Meillä kasvaa kirjolupiinia – tosin ihan istutettuna, ei salamatkustajan roolissa. Se on siitä kiva, että se ei leviä niin runsaasti kuin tavallinen komealupiini. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin 🙂

   Tykkää

   1. Auts, olen kuullut, että keuhkosammal osaa olla ikävä. Sitä ei meidän pihalla onneksi ole tähän mennessä näkynyt (koputanpa puuta saman tien). Orvokit ovat aina iloisia ja suloisia yllätyksiä, ja ranskan tulikukka on sangen komea vieras. Meillä kasvaa takapihalla ukontulikukkaa vuorenkilpien seassa, en yhtään tiedä, mistä se on sinne ilmestynyt. Tulikukat ovat näyttäviä suurissa ryhmissä, vuorenkilpien seassa kasvaessaan ne näyttävät vähän hupsuilta. En kuitenkaan ole saanut aikaiseksi sen vertaa, että kaivaisin ne sieltä pois. Ehkä joku päivä. Mukavaa viikonloppua 🙂

    Tykkää

 2. Pihakäenkaali on tuttu ja tavallinen salamatkustaja. Mistä lienee meillekin tullut, mutta nykyisin sitä putkahtelee ympäri puutarhaa. Villiviini sen sijaan on aika kiva löydös. Sen siirtäisin kuunliljan kupeesta jonnekin parempaan paikkaan.
  Pikkusipulikukat ovat ehkä tavallisimmat salamatkustajat. Samalla myös mukavimmat. Mikäs sen hauskempaa, kuin scillojen sinisyys siellä täällä. Pioniunikot ovat kesäisin aikamoisia seikkailijoita, samoin akileijat ja sormustinkukat.

  Tykkää

  1. Totta, pikkusipulit matkustavat ahkerasti sinne tänne, samoin unikot. Meillä myös ahomansikkaa alkaa olla kohta riesaksi saakka. Olen kanssasi samaa mieltä villiviinin siirrosta. Pitää syksyllä kaivaa kuunlilja penkistä ylös ja yrittää saada villiviini siitä erilleen. Mukavaa viikonloppua 🙂

   Tykkää

 3. Päinvastaisia, mutta yhtä yllättäviä, joissa siirrät kasvin ja seuraavaksi se kasvaa uudessa JA vanhassa paikassa. Meillä esim.sormivale-_ ja preeria-angervo.

  Tykkää

  1. Aivan, noinkin voi käydä 🙂 Etenkin maarönsyjen ja jurivesojen avulla leviävien kasvien kanssa noin käy helpostikin. Meillä sormivaleangervo leviää itsekseen aika lailla, vaikka sen pitäisi olla maltillisesti leviävää sorttia. Monilla kasveilla näyttääkin joskus olevan aivan oma tapansa kasvaa, eivätkä ne yhtään välitä siitä, mitä niiden kuvauksissa sanotaan. Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

 4. Pihakäenkaalia putkahtelee meilläkin esille mistä milloinkin. Surutta se joutuu löydettäessä sekajätteisiin. 😊

  Tykkää

  1. Kaivoin tänään pihakäenkaalin kaappaamaksi joutuneen kuunliljan ylös penkistä ja poistin juurten ympärille kietoutuneen käenkaalin. Käenkaalin seuraksi oli viikonlopun aikana ilmestynyt myös ohdake, sekin sai lähtöpassit. Nyt kelpaa pikkuisen kuunliljan taas kasvaa 🙂

   Tykkää

 5. Äidiltäni tuotujen kasvien juurakkojen mukana on tullut erilaisia sipulikukkia, yksi värililjakin kerran. Kevätvuohenjuuren seassa tuli pieni syysasterin taimi, joka lähti aika reippaasti leviämään. Taimistolta ei ole tainnut tulla koskaan salamatkustajia. Rikkaruohot nypin niistä jo ennen maksamista pois 😀 Kiva se on välillä saada kasviylläreitä. Mukavaa viikonloppua!

  Tykkää

  1. Totta, rikkaruohoja taimistolta saisi kyllä mukaansa mielin määrin, jos niitä ei jättäisi sinne. Minäkin nypin rikat aina valmiiksi pois 🙂 Matkustelevat sipulikukat ovat iloinen yllätys, jos sattuvat siirtymään mieleiseen paikkaan. Siirsin tänään joukon kasveja paikasta toiseen, enkä välttämättä haluaisi tulppaaneita uuteen kasvupaikkaan. Yritin olla tarkkana ja noukkia ne juuripaukkujen seasta pois, keväällä nähdään, onnistuinko 🙂 Mukavaa sunnuntaita!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s