Elokuinen puutarhakierros

Elokuisessa puutarhassa on jotain ainutlaatuista. Kukinta on runsasta ja rehevää, ja matalammalta paistava aurinko saa kasvien värit hehkumaan ihan toisella tavalla kuin keskikesän paahteessa. Hämärtyvät illat tuovat uudenlaista tunnelmaa ja uudenlaisia valo-olosuhteita puutarhaan. Valkoisten kukkien hehku hämyisessä puutarhassa on taianomainen ja näkyy kauas. Etenkin valkoinen syysleimu on näyttävä illan hämärässä.

Syysleimu ’Frau Anton Buchner’ ja ’Starfire’ (Phlox paniculata

Kirkkaanpunainen syysleimu näyttää menehtyneen talven aikana. Onneksi valkoinen ’Frau Anton Buchner’ ja pinkki ’Starfire’ eivät kokeneet samaa kohtaloa. Alakuvan ’Early White’ on tämän vuoden uusi tulokas leimupenkissä.

Syysleimu ’Early White’ (Phlox paniculata)

Kaunopunahattu kurkkii syysleimujen lomasta. En tiedä tarkemmin, mikä lajike tämä on. Nappasin taimen mukaani alennuspöydästä, eikä täsmällisiä nimilappuja ollut tarjolla. Tämän sävy on vähän kellertävä, ainakin tällä hetkellä. On hauska nähdä, muuttuuko väri kukkien vanhetessa.

Kaunopunahattu (Echinacea purpurea)

Jalokellon nuput poksahtavat auki hetkenä minä hyväänsä. Jalokello oli ensimmäisiä kasveja, jotka puutarhaan hankin ja olen ollut siihen äärimmäisen tyytyväinen. Se on helppohoitoinen, ei rönsyile paikasta toiseen ja kukkii runsaasti ja pitkään. Ainoa asia, minkä nyt muuttaisin, olisi sen kasvupaikka. Puutarha on muuttunut paljon niistä ajoista, kun sen istutin, ja nykyisellään kasvi kasvaa hieman syrjässä. Jalokello ei pidä siirtämisestä, joten en ole uskaltanut sitä paremmallekaan paikalle siirtää.

Jalokello (Platycodon grandiflorus)

Harmaakurjenpolvi Ballerina aloitti toisen kukintakierroksen ja kasvaa somasti jalokurjenpolvi Rozannen kanssa rinta rinnan.

Myös osa salvioista aloittelee toista kukintakierrosta. Salvioille kävi köpelösti heinäkuun myrskyn kourissa ja lähes kaikki sekä valkoisten että sinisten salvioiden kukinnot varisivat maahan. Leikkasin kuolleet kukat pois (Päiville vielä kerran kiitos vinkistä), ja nyt salviat elävät toista elämäänsä.

Loistosalvia (Salvia × sylvestris)

Liljapenkin varjoisammalla puolella kuunliljat aloittelevat kukintaansa. Puolivarjon penkissä kuunliljojen kukinta alkaa sen sijaan olla jo ohi.

Kuunlilja ’Halcyon’ (Hosta Tardiana)

Punatähkät ovat komeimmillaan. Viime kesänä punatähkät olivat tulvillaan perhosia, nyt perhosia on näkynyt todella vähän. Toivotaan, että ne vielä etsiytyvät meidänkin puutarhaamme.

Punatähkä (Liatris spicata)

Puolukkamättäitä kasvaa siellä täällä. Aivan hyytelöksi asti puolukoita ei omalta pihalta riitä, mutta ovathan ne mukavia makupaloja puutarhatöiden lomassa.

Kallion kolosta siirtämäni kurjenkello näyttää ottaneen uuden asuinpaikkansa omakseen. Hieman arvelutti siirtää kasvia sen kukkiessa, mutta näköjään se ei ole ollut moksiskaan. Päin vastoin, uutta kukkaa pukkaa koko ajan.

Kurjenkello (Campanula persicifolia)
Kurjenkello (Campanula persicifolia)

Toinen kesän onnistuneista kasvisiirroista kukkii ylemmässä puolivarjon penkissä. Valtikkanauhus viihtyy huomattavasti paremmin nykyisessä paikassaan kuin aurinkoisessa keskipenkissä.

Valtikkanauhus (Ligularia przewalskii)

Ja viimeisimmäksi, mutta ei suinkaan vähäisimmäksi: pettävätkö silmäni, vai onko tuossa kärhön nuppu? Ja toinen tuossa viereisessä oksan haarassa? Jos on, meidän pihalla saatetaan nähdä tänä kesänä vielä loistokärhö ’President’ kukassa.

Loistokärhö ’The President’ (Clematis The President’)

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

6 thoughts on “Elokuinen puutarhakierros

 1. Kyllä, kaksi kärhön nuppua siellä ilmiselvästi on 🙂 Lehtihangoista puhkeaa lisää nuppuja, jos vain syksyä riittää tarpeeksi pitkälle. Jospa perhosetkin tulisivat vielä teille. Meillä ei ole tänään näkynyt yhtään, sillä vettä on taas satanut ihan liiankin kanssa pitkin päivää. Hauska, että pääsette puolukkaan omalla pihalla. Mukavaa viikkoa!

  Tykkää

  1. Hurraa, kärhöjä 🙂 Toivotaan pitkää syksyä!
   Kummallisen vähän on kyllä perhosia näkynyt. Yksittäisiä ohdakeperhosia olen tavannut, mutta jos vertaa viime vuotiseen perhosten määrään, ollaan todella kaukana. Täksi viikoksi on luvattu melko lämmintä säätä, joten toivotaan, että perhosia nyt ilmaantuisi enemmänkin. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Tykkää

 2. Kiitos kauniista puutarhakierroksesta<3 Noita valkoisia leimuja haluaisin johonkin penkkiin valaisemaan elokuun hämyisiä iltoja. Ne ovat niin kauniita. Jalokellon nuput ovat hauskat, ne tosiaan näyttävät siltä kuin poksahtaisivat pian. Meillä on ollut nyt runsaasti perhosia. Juuri kävin niitä kuvaamassa, kun tuntuivat olevan tänään rauhallisempia ja helpommin kuvattavia. Toivotaan, että perhoset löytävät teidänkin puutarhaan:) Mukavaa viikkoa myös sinulle!

  Tykkää

  1. Ole hyvä Anni, mukavaa jos viihdyit 🙂 Valkoiset leimut ovat kyllä kauniita – sekä päivällä että illan hämärässä. Pidän kovasti myös leimujen tuoksusta, joten senkin puoleen ne ovat mieleeni. Kaksi jalokelloa oli poksahtanut tänään töissä ollessani. Pitäisi joskus ihan jäädä vahtimaan niiden nuppujen avautumista ja katsoa, poksahtavatko ne todella 😉 Tuskin, mutta siltä ne kieltämättä näyttävät. Ihanaa, että teillä ja muualla on paljon perhosia. Kyseessä ei ainakaan ole mikään suurempi perhoskato, perhoset eivät vain ole meille vielä löytäneet. Mukavaa viikkoa!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s