Pieni ruukkupuutarha

Minun täytyy myöntää, etten ole mitenkään kovin tunnollinen kesäkukkien hoitaja. Perennoiden parissa jaksan kyllä puuhata, mutta kesäkukkien hoito tuppaa aina unohtumaan. Pidän kuitenkin kesäkukista kovasti, ja joka kesä niitä meille hankin. Koska hävikkiprosentti kesäkukkien osalta on viime vuosina ollut melkoinen, päätin keväällä, etten tänä kesänä ostaisi kalliita taimia, vaan kasvattaisin kukat itse.

Niinpä kylvin maalis-huhtukuussa samettikukan, kesäpäivänhatun ja daalian siemeniä pieniin purkkeihin. Siemenet itivät hyvin ja kesän korvalla minulla oli joukko vahvoja taimia rukkuihin istutettavaksi. Kesäpäivänhattuja riitti kolmeen ruukkuun, daalioille ja samettikukille riitti ruukku kummallekin. Ruukut asettelin terassin nurkalle pioni- ja kärhöpenkin viereen. Siinä ne olisivat niin keskeisellä paikalla, että en voisi olla niitä huomaamatta ja muistaisin siten niitä myös kastella. Yhteen paikkaan ryhmitellyissä ruukuissa on myös se etu, ettei kastelukannun kanssa tarvitse juoksennella ympäri pihaa. Ja onhan suurempi ruukkuryhmä aina näyttävämmän näköinenkin.

Daalioita, samettikukkaa ja kesäpäivänhattua. Mustassa ruukussa daalioiden vieressä kasvaa alepöydästä löytämäni kahden euron maljaköynös. Terassin takakulmalla, suuren kiven vieressä puolestaan kukkii äidiltäni syntymäpäivälahjaksi saatu pelargonia.

Kylvämäni samettikukat ovat pikkiriikkistä lajiketta (en muista mitä ja lappu on hukassa). Ne ovat kukkineet kiitollisina ihan koko kesän, eikä loppua näy vieläkään. Samettikukka on kyllä superhelppo kasvatettava, ja se sietää myös ajoittaista kuivuutta. Ehdotonta plussaa meidän puutarhassamme :).

Lapsuudesta muistan, kuinka päiväkodissa kasvatimme samettikukan taimia aina äideille äitienpäivälahjaksi. Silloin kukka oli aina sellainen perinteinen keltainen. Nykyään on paljon enemmän lajikkeita, mistä valita.

Kasvattamani kesäpäivänhatut ovat kirjavaa ’Gloriosa Daisy’ -lajiketta. Uskon niiden olevan hauskannäköinen pari samettikukkien kanssa, kunhan malttavat ensin avata nuppunsa.

Kesäpäivänhattu (Rudbeckia hirta ’Gloriosa Daisy’ )

Daalia Variabilis ’Red Skin’ on sekin tehnyt jo pari nuppua. Niistä olen erityisen iloinen, sillä en ole aiemmin daalioita siemenestä kasvattanut.

Red Skinin’ lehdet ovat nekin todella kauniita ja kasvi on ollut ilo silmälle kukkimattakin. Mutta kukat tietysti kruunaavat kaiken ja malttamattomana odotan ensimmäisten kukkien avautumista. Yöt alkavat olla jo aika kylmiä ja täytyy varmaankin ryhtyä peittelemään daaliat harson alle yön ajaksi.

Alennuslaarista löytämäni kahden euron maljaköynös näyttäisi sekin työntävän nuppuja.

Ruukkupuutarhani ei ole suuri, mutta ainakin olen tänä vuonna onnistunut pitämään kaikki kasvit hengissä. Tai melkein kaikki – kylvämäni leinikit menehtyivät. Todennäköisesti terassin kulma oli niille liian paahteinen paikka.

Mutta tuota yhtä menetystä lukuunottamttata kesäkukkien kasvatus on tänä vuonna sujunut hyvin. Kokemuksesta rohkaistuneena uskallan ehkä ensi kesänä lisätä ruukkujen määrää 🙂

Mukavaa viikonloppua!

6 thoughts on “Pieni ruukkupuutarha

 1. Onnistunut kesäkukkaidea! Tuota voisi käyttää enemmänkin.
  Esikasvatin samettikukkia ja tuoksuherneitä. Kehäkukat, kesämalvikit ja kosmoskukat kylvin suoraan. Ensi kesänä taidan esikasvattaa kosmoskukatkin, jotta pääsen nauttimaan niiden kukinnasta aiemmin.

  Tykkää

  1. Kiitos, minustakin yhdistelmä on ihan onnistunut. Ihan samaa mietin minäkin kosmoskukkien kanssa. Kylvin ne tänä keväänä suoraan, ja vasta yksi kosmoksista kukkii. Valtavat pehkot ne ovat kyllä kasvattaneet, mutta kukkia ei vaan näy. Toivotaan, että ne vielä innostuvat ja ehtivät kukkimaan. Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

 2. Sopivat kasvit olet valinnut ruukkuihin, sillä sekä samettikukat että päivänhatut kestävät kuivahtamistakin. Daalialla iso ruukku on varmasti auttanut hoitamisessa. Minä istutan kesäkukat joko maahan tai mahdollisimman isoihin ruukkuihin, jotta niitä ei tarvitsisi olla koko ajan kastelemassa. Isoin ruukkuni on n.40cm halkaisijaltaan ja syvyydeltään. Ryhmiksi asettelu myös helpottaa hoitotoimia ja ruukut varjostavat vähän toisiaan, mikä hidastaa niiden kuivumista. Paahteiselle patiolle laitan jatkossa ehdottomasti vain isoja, vaaleahkoja muoviruukkuja, joissa on biohiilipitoista multaa. Muuten kasvit kärsivät sekä kuivuudesta että kuumuudesta, vaikka olisivatkin auringonsuosijoita. Mukavaa viikkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos, olen itsekin tyytyväinen tämänvuotisiin valintoihini. Ruukkujen ryhmittely pihan keskeiselle paikalle on myös auttanut muistamaan kasteluhommat, joten selvästi aiempia vuosia positiivisimmassa merkeissä on tämä kesä kesäkukkien osalta sujunut 🙂 Saviruukut eivät tosin ole parhaita mahdollisia ruukkuja kesäkukille niiden huokoisuuden vuoksi, mutta kun vain muistaa kastella, kaikki on hyvin. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

   Tykkää

 3. Kivannäköinen ruukkupuutarha! Minä myös olen enemmän perennaihminen ja kesäkukkia tulee hankittua hyvin maltillisesti. Kosmoskukkia kylvin viime kesänä maahan, mutta niiden kukintaa sai odottaa tosi kauan eivätkä ne lopulta oikein hyvin edes kukkineet. Olisivat tarvinneet esikasvatuksen. Kauniinväriset lehdet tuolla daalialla<3

  Tykkää

  1. Kiitos Anni 🙂 Kosmoskukat näyttävät olevan hitaita kukkijoita, sen olen tänä kesänä oppinut. Ensi vuonna meinaan viisastua vahingosta ja esikasvattaa kosmokset. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s