Karkasi…

Olen ollut kahden vaiheilla, mitä tehdä liljapenkissä kasvaville keltaisille värililjoille. Ne ovat kauniita, mutta niiden huomiota herättävä väri riitelee muiden penkissä ja penkin lähistöllä olevien kasvien kanssa. Olen käynyt sisäistä kamppailua, annanko liljojen olla nykyisellä paikallaan ja olen välittämättä väriyhdistelmistä, vai siirränkö liljat penkistä pois.

Viikonloppuna sain sisäisen kamppailuni päätökseen ja päätin, että liljojen on aika siirtyä muualle. Ajatuksissa oli tehdä niille vain pieni, väliaikainen penkki siihen saakka, kunnes lopullinen sijoituspaikka olisi päätetty, mutta yllättäen projekti sitten laajeni.

Keltaiset liljat joutuvat poistumaan.

Meillä on talon toisessa päädyssä nurmikaistale, jonka perällä kasvaa marjapensaita. Olen suunnitellut, että teen jossain vaiheessa alueesta hyötytarhan. Istutan sinne pari hedelmäpuuta ja teen talon seinustan viereen pienen lavakauluskasvimaan.

Nurmikosta on otettu koepala, jotta nähdään, millaista maata sen alta paljastuu.

Alueen etureuna kaartaa kohti autokatosta ja on vähän tylsä. Tylsä sisääntulo, liljat tarvitsevat uuden paikan… arvaatte varmaan, mihin tämä johtaa.

Kaivuuhomminhan se johtaa. Mies tuli avuksi ja ryhtyi kaivamaan nurmikkoa ylös. Minä ravistelin mullat ruohotuppaista irti ja kärräsin jätteet puutarhakompostiin. Homma sujui joutuisasti. Oli niin kuivaa, että nurmikko irtosi helposti.

Lopputuloksena syntyi viitisen neliötä uutta kukkapenkin pohjaa. Maa on tässä kohtaa aika hyvää hiekan sekaista multaa, mutta haimme kuitenkin myös kunnon puutarhamultaa kasvien istutusta varten.

Penkin autokatoksen puoleiseen päähän teimme kulkuväylän, josta pääsee kulkemaan tulevaan hyötytarhaan. Penkin rajaus tullaan todennäköisesti tekemään samanlaisilla luonnonkivillä, kuin penkit muuallakin puutarhassa.

Penkki on vielä tyhjä, sillä siirrän liljat vasta niiden lopetettua kukinnan. Myös keltaisen päivänliljan siirrän tähän penkkiin. Tilaa on kuitenkin vielä muillekin kasveille, sillä kymmenkunta liljaa ja yksi päivänlilja eivät kovin suurta osaa penkkistä täytä.

Tähän kun istuttaa kasveja, ei enää ole tylsä sisääntulo.

Syyssipuleita istutan myös – krookuksia ja tulppaaneja varmistamaan keväistä kukintaa. Mutta mitä muuta laittaisin?

Mukavaa keskiviikkoa!

6 thoughts on “Karkasi…

 1. Tuosta penkistä tulee kiva sisääntulon piristäjä<3 Jäin miettimään kysymystäsi mitä muuta laittaa penkkiin. Mieleeni tuli että jos päivänliljojen määrää lisäisi, niistä saisi kauniin reunuksen sisäänkäynnin puolelle ja keltaiset liljat voisivat korkeampina olla taka-alalla. Yksi kaunis yhdistelmä, johon olen törmännyt pinterestissä on yhdistää liljojen kanssa mirrinminttua ja heiniä, esim. hentohöyhenheinää.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  Tykkää

  1. Kiitos Anni, päivänliljojen ja liljojen yhdistelmä on erinomainen ajatus! Itsekin näkisin penkin mieluusti yksinkertaisena ja selkeänä, ei liian monen lajikkeen sekoituksena. Ehdottamasi yhdistelmä toimisi tuossa hyvin, ja päivänliljojen lehdistä tulisi tosiaan kaunis reunus sisäänkäynnin puolelle. Heinät ovat myös minun mieleeni ja niitä voisi hyvinkin laittaa esimerkiksi päivänliljojen väliin. Mainioita ideoita, kiitos Anni 🙂 Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Tykkää

 2. Sinullahan on siellä vielä iso alue hyödyntämätöntä nurmikkoa! Näyttää suojaisalle paikalle, jossa varmasti saa hyvin hyötytarhasta satoa. Peukku Annin ehdotukselle päivänliljoista. Kivan muotoinen uusi istutusalue, joka rajaa hyvin nurmikon sisääntulosta. Minä laittaisin tuohon vielä jotain myöhäissyksyn iloksi. Syysasteria ehkä? Tosin se vaatii vähän juuriestettä, jottei valloita koko penkkiä, mutta on muuten kaunis ja vaivaton hoidettava ja kukkii oikeastaan talveen saakka. Punahatut tai nauhuksetkin voisivat toimia kivasti. Minusta liljojen kukkineet varret eivät ole kovin kauniita, joten niiden rinnalle tarvitaan jotain vetämään huomiota toiseen suuntaan. Kärhöfanina voisin kallistua myös kärhöihin, jos vain valoa riittää ja kasvualustan saa kaivettua tarpeeksi syväksi. Niillä saisi myös reippaasti korkeutta ryhmään, kunhan on kunnon tuki kiipeiltäväksi. Viinikärhö olisi varmaan loistokärhöjä parempi valinta tuollaiselle paikalle. Jännä nähdä, millaiseksi alue muodostuu, kun pyörittelet kaikkia ideoita päässäsi 🙂 Kivaa loppuviikkoa!

  Tykkää

  1. Juu, paljon on vielä mylläämätöntä maata käytettävänä 🙂
   Olen samaa mieltä kanssasi liljojen varsien esteettisyydestä, minustakaan ne eivät ole kauniita. Joku katseenvangitsija olisi siis paikallaan ja kaikki ehdottamasi lajikkeet ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja. Miettimistä siis riittää 🙂 Kiitos sinulle vinkeistä ja mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s