Itsepäiset unikot

Pidän unikoista suunnattomasti. Ne ovat helppoja ja kiitollisia kesäkukkia, jotka ilahduttavat monenkirjavalla kukinnallaan pitkin kesää. Vaikka yksittäinen unikon kukka ei kukikaan kauaa, kukkii se sitäkin näyttävämmin.

Papaver somniferum ’Drama Queen’

Olen yleensä kylvänyt ison joukon erilaisia unikonsiemeniä ympäri puutarhaa. Tänä vuonna tein poikkeuksen ja kylvin unikoita ainoastaan iirispenkkiin. Ajatuksenani oli, että unikot pitäisivät huolta siitä, että penkissä kukittaisiin myös heinä-elokuussa. Olin edellisenä syksynä kerännyt unikon siemeniä talteen ja tänä keväänä kylvin sekalaisen siemenkokoelman iiristen sekaan.

Puhtaanvalkoinen ’Bridal Silk’ (Papaver rhoeas ’Bridal Silk’) sulassa sovussa oranssin silkkiunikon (Papaver rhoeas) ja kurjenmiekkojen kanssa.

Ajatukseni oli periaatteessa ihan hyvä, mutta yksi pieni ongelma siinä ilmeni. Iirikset kasvoivat kesän aikana niin tuuheiksi, että unikot ovat paikkapaikoin melkoisessa varjossa. Kun yhdessä kohtaa penkkiä unikot kasvavat kauniina ja korkeina, toisissa kohtaa ne ovat jääneet hyvin mataliksi. Visualisoimani tasaisesti kasvava, kaunis unikkoaita jäi ainakin tämän kesän osalta haaveeksi ja unikoita kasvaa nyt siellä täällä iiristen seassa. Tämä yksilö luikertelee maata myöten valoa etsien.

Papaver rhoeas ’Mother of Pearl’

Yläkuvan ’Mother of Pearl’ silkkiunikko on siitä hauska unikkolaji, että se kukkii monissa eri väreissä. Löytyy pastelliroosaa, antiikinpurppuraa, hanhenhaarmaata, laventelia, mustaherukkaa…. sekä kaikkea siltä väliltä. Yläkuvan ’Mother of Pearl’ on väriltään tuollainen vanha roosa kun taas alakuvassa koreilee lohenpunainen ja hailakan lila, lähes valkoinen yksilö.

Punainen idänunikko (?) (Papaver orientale) ja ’Mother of Pearl’ (Papaver rhoeas ’Mother of Pearl’) kahdessa eri sävyssä.

Tässä vielä lähikuva violetinkalpeasta kaunottaresta. Terälehdet ovat kuin ohutta kreppipaperia.

Papaver rhoeas ’Mother of Pearl’

Tämä yksilö puolestaan on ’Pepperbox’. Pepperboxiakin löytyy monissa eri sävyissä, tämä sattuu olemaan vaaleanpunainen.

Papaver somniferum ’Pepperbox’

Jos iirispenkin unikot kasvavat miten ja missä sattuu, niin tekevät unikot muuallakin puutarhassa. Leikkimökin terassin edustalla, ahomansikoiden seassa kasvaa -nimensä mukaisesti – todellinen ’Drama Queen’.

Papaver somniferum ’Drama Queen

Kun viime kesänä perustin pionipenkkiä, siirsin penkiin levinneet ahomansikat sievään riviin leikkimökin terassin eteen. Penkissä kasvoi tuolloin myös erilaisia unikoita ja tämä on niiden jälkeläinen. Onnekkaasti se on päätynyt leikkimökin nurkalle ahomansikoiden mukana.

Papaver somniferum ’Drama Queen’

Tämä yksilö yllätti minut ilmestymisellään erityisen iloisesti, sillä luulin jo menettäneeni sen. Siinä uuden penkin perustamisvimmassa en nimittäin tullut keränneeksi sen siemeniä viime syksynä talteen lainkaan. Kamala erhe, joka täytyy tänä vuonna korjata. Onhan tämä niin komea ilmestys, että tätä haluaa katsella tulevinakin kesinä.

Papaver somniferum ’Drama Queen’

Pionipenkkiin on sinnekin jäänyt edellisen vuoden unikoiden jälkeläisiä. Kuvan oikeassa alakulmassa on havaittavissa kaksi valkoista ’Bridal Silk’– unikkoa. En ennättänyt valitettavasti ottaa niistä kunnollista lähikuvaa ennen kuin tuuli jo vei niiden terälehdet mennessään. Mikähän kumma vaivaa muuten kosmoskukkia? Komeat ja tuuheat kasvustot ne ovat tehneet, mutta kuki ei kuin yksi. Muissa ei ole nuppujakaan. Kummallista.

Mutta palataan takaisin unikoiden pariin. Edellisten vuosien unikot ovat siementäneet ahkerasti ympäri pihaa ja vaikka en uusia siemeniä ole muualle kuin iirispenkkiin kylvänytkään, unikoita tupsahtelee esiin seiltä täältä. Rinnepenkissä on unikko poikineen, samoin keskipenkissä kasvaa unikoita. Tämä hupsu kasvaa pihatiellä sepelin seassa.

Taitaa olla silkkiunikko

Unikoilla näyttää olevan ihan oma elämä. Vaikka kuinka niitä yrittäisi saada pysymään aloillaan ja kasvamaan sievästi sovitussa paikassa, itsepäisesti ne vain kasvavat siellä, missä niitä sattuu huvittamaan. Niiden vallattomassa kasvutavassa on kuitenkin myös jotain hyvin herttaista, ja hienoja yllätyksiähän ne tuottavat tupsahtaessaan esiin sieltä täältä.

Mukavaa tiistaita!

4 thoughts on “Itsepäiset unikot

 1. Täällä toinen unikkofani:) Unikoissa on jotain ainutlaatuista ja sellaista herkkyyttä ja yllätyksellisyyttä, jota ei monessa muussa kukassa ole. Ja vaikka niiden kukinta on nopea, niin se on sitäkin upeampi. ’Mother of Pearl’ on kestosuosikkini. Tuo ’Drama Queen’ on hauskan näköinen:)

  Tykkää

  1. ’Mother of Pearl’ on kyllä ihana. Tykkään, kun se kukkii niin monissa eri sävyissä. Olisi hienoa, jos pihalla olisi paikka, minne voisi perustaa unikkoniityn. Kylväisin sinne suuren joukon mitä erilaisimpia unikoita 🙂

   Tykkää

 2. Kauniita ovat unikot!! Minä unohdin kevätkiireissä kylvää oman siemenpussini, mutta ehkä ikävyys säilyy vielä ensi vuoteen. Luulisi kosmoskukan vielä aloittavan kukinnan, jos vaan kelit lämpenevät.

  Tykkää

  1. Toivotaan, että kosmoskukka vielä kukkii ja toivotaan tosiaan, että säät pian lämpenevät. Meillä on ollut aivan tavattoman kylmää. Uskon kyllä, että unikon siemenet itävät vielä ensi vuonnakin. Itse olen usein kylvänyt ylivuotisia siemeniä, ja hyvin ovat kaikki itäneet 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s