Heinäkuinen kuvakierros

Heinäkuu on ollut tähän mennessä keskimääräistä viileämpi ja se näkyy puutarhassa. Monet normaalisti jo täydessä kukassa olevat kasvit vasta aloittelevat kukintaansa. Toisaalta, kitkeminen, penkkien kanttaus ja pensaiden leikkaaminen on ollut huomattavasti mukavampaa viileämmässä säässä, kuin viime kesän huippuhelteissä.

Pikkutöyhtöangervo aloittelee kukintaansa

Täksi viikoksi on jo luvattu lämpimämpää säätä ja toiveissani on, että lämpö saisi monet vielä nupulla olevat kukat avautumaan. Tältä kuitenkin näyttää tällä hetkellä; tervetuloa kuvakierrokselle puutarhaamme.

Viileä sää on pitänyt liljat tiivisti nupussa, mutta muutama niistä on sentään auki. Tässä kukkii marhanlilja ’Orange marmalade’
Tämän liljan nimi on hukassa. Tunnistaako kukaan?
Mysteerililja
Jalokurjenpolvi ’Rozanne’ on uusi hankinta. Istutin sitä keskipenkin etureunaan – se sopii kauniisti yhteen sinisten loistosalvioiden kanssa.
’Rozannessa’ on upea väri ja se myös kukkii pitkään, aina heinäkuusta syyskuulle saakka.
Neidonkurjenpolvi viihtyy rinnepenkissä hyvin ja kukkii runsaasti. Neidonkurjenpolvi on matalakasvuinen verikurjenpolven muunnos, joka kukkii hienä-elokuussa.
Neidonkurjenpolvella on hempeän vaaleanpunaiset kukat ja hauska, hieman ryppyinen olemus. Siitä on tullut yksi suosikkikurjenpolvistani.
Euroopanalppitähti ’Edelweis’ kukkii keskipenkissä yhdessä salvioiden kanssa.
Muutama unikkokin on auennut. Kimalaiset pitävät niistä. Tämä yksilö on ihan onnesta sykkyrällä.
Ylemmässä puolivarjon penkissä kukkii isotöyhtöangervo, sormivaleangervo sekä keijuangervo. Välistä pilkottaa myös mustalaukan valkoinen kukinto. Muut laukat ovat jo lopettaneet kukintansa.
Mustalaukka, Allium nigrum
Jaloangervot aloittelevat kukintaansa. Niidenkin seassa kasvaa mustalaukkaa.
Isotähtiputki yhteiskuvassa varjoliljan (vai onko sittenkin marhanlilja?) ja peurankellon kanssa.
Peurankello ’Campanula glomerata’
Päivän iloisin puutarhayllätys odotti liljapenkin päässä. Istutin viime kesänä ruukkuun soihtuliljoja, jotka eivät kukkineet missään vaiheessa. Syksyn tullen laitoin ruukussa olleet taimet maahan, vaikka lähtökohtaisesti soihtulilja pitäisikin talvettaa pakkasettomassa paikassa. Kasasin liljan päälle runsaasti lehtiä suojaksi talven varalle ja kappas vaan, sehän kukkii kohta!

Olisi kiva kuulla, miten heinäkuinen sää on näkynyt teidän puutarhassanne? Onko kukinta myöhässä vai onko säällä ollut mitään merkitystä kasvien kasvuun?

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

6 thoughts on “Heinäkuinen kuvakierros

 1. Kukinnan ajankohdassa en ole huomannut suurta eroa, mutta pituudessa kylläkin. Ylipäätään tänä kesänä tuntuu ihastuttavan kukkaisalta viime kesän kuivuuden jälkeen.
  Soihtuliljan selviytyminen on kiva yllätys. Jännä nähdä se täydessä kukassa.

  Tykkää

 2. Kesäkuussa oli niin lämmintä, että kasvit saivat vähän etumatkaa, joten mielestäni kukinta ei ole myöhässä. Tosin viileiden säiden takia kukat ovat vahvemman värisiä kuin viime vuonna ja kukinta kestääkin kauemmin. Kaunis mysteerililja. Taidanpa tehdä tänä vuonna ruukussa olleille iksioille saman mitä sinä soihtuliljallesi. Kaikki iksiat ovat nimittäin jo kuihduttaneet lehtensäkin, joten ei hirveästi innosta kaivella niitä kellariin talvehtimaan. Jospa ensi vuonna yllättäisivät iloisesti. Mukavaa päivää!

  Tykkää

  1. Suomessa alueelliset erot ovat kyllä suuret, tämä kesä on jälleen kerran osoittanut sen. Meillä heinäkuun alun raemyrsky ja sitä seurannut lähes kahden viikon kylmä sadejakso käytännössä pysäytti kukinnan kokonaan. Vasta nyt kasvit alkavat ottaa menetettyä aikaa takaisin. Aina näköjään kannattaa kokeilla maassa talvettamista. Saattaa tulla iloisia yllätyksiä eteen 🙂 Mukavaa päivää sinullekin!

   Tykkää

 3. Kaunista kukintaa! Meillä alkukesän kuivuus ja kuumuus lyhensivät kukintaa huomattavasti. Viileämpi heinäkuu on vähän tasapainottanut tilannetta. Nyt on onneksi saatu sadetta jo näillekin nurkille ja vehreys alkaa palata taas takaisin. Ihana tuo soihtuliljayllätys:)

  Tykkää

  1. Meillä taas on satanut heinäkuussa vähän liikaakin. Nyt sää on poutaantunut ja lämmennyt, ja kasvit ovat päässeet taas vauhtiin. Yllätyin kieltämättä iloisesti soihtuliljan selviämisestä 🙂 Saa nähdä, pärjääkö se seuraavankin talven yli.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s