Kappas, kärhöjä!

Istutin viime syyskuussa ihka ensimmäiset kärhöni. Löysin alennusmyynnistä edullisia taimia ja ajattelin kokeilla, kuinka kärhöt viihtyisivät pihallamme. Hieman pelkäsin, selviäisivätkö kärhöt talven yli, sillä istutus tapahtui aika myöhäiseen ajankohtaan. Yritin tehdä talvehtimisen kärhöille niin helpoksi kuin mahdollista ja tein niille kunnollisen penkin. Pidin huolta, että ne tulivat istutetuksi riittävän syvälle ja sitten toivoin parasta. Talvisuojaturvettakin hankin, mutta en ennättänyt levittää sitä maahan, kun lumet tulivat niin aikaisin.

Kuva on viime syksyltä. Istutin kärhöt penkin takaosaan, terassin reunaan. Penkin etualalle on istutettu pioneja.

Kevään tullen aloin innolla odottaa kärhöjen heräämistä ja kävin päivittäin tarkistamassa, tapahtuisiko penkissä mitään. Ei mennyt kovin kauaa kun yksi kärhöistä – Miss Bateman – alkoi näyttää elon merkkejä ja se lähtikin reippaasti kasvuun. Kahdesta muusta ei suureksi harmikseni näkynyt pihaustakaan. Vaikka tiesin, että kärhöjen kanssa saa olla kärsivällinen, aloin jo hieman huolestua. Lopulta, kesäkuun kuudentena, myös toinen kärhö – Madame le Coultre – aloitti työntämään versoja maan uumenista.

Pikkiriikkisiä Madame le Coultren alkuja 6.6.

Viisi päivää myöhemmin pikkiriikkiset alut eivät olleetkaan enää kovin pikkiriikkisiä. Myöhäisherännäinen oli selvästiki päättänyt ottaa menetetyn ajan kiinni ja aloittanut hurjan kiipeämisen kohti korkeuksia.

Madame le Coultre 11.6

Miss Bateman kasvoi sekin edelleen hyvää vauhtia, ja 11.6 siinä oli jo näin suuret nuput.

Miss Bateman 11.6. Nuppuja on jo.

Toissa illan lempeässä ilta-auringossa sain suureksi ilokseni todistaa tämän puutarhan ensimmäisen kärhönkukan avautumista. Saanko esitellä, Miss Bateman:

Miss Bateman 12.6.

Eilen töistä tullessani kukka oli täysin auki.

Puutarhuri on tyytyväinen 🙂 Vaikka kolmas istuttamani kärhö ei vielä(kään) näytä elonmerkkejä, olen luottavainen. Ehkä sekin sieltä vielä nousee.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

10 thoughts on “Kappas, kärhöjä!

  1. Kiitos! Pioneissakin on jo nuppuja, mutta en odota kovin runsasta kukintaa tänä vuonna. Nekin on istutettu vasta viime syksynä, ja on pieni ihme, että niissä yleensä on nuppuja. Mukavaa viikonloppua!

   Tykkää

 1. Oi, kylläpäs ’Miss Bateman’ kukkii aikaisin! Se saattaa tehdä kerrannaiset kukat, jos vanhat versot talvehtivat. Olen pari kertaa todistanut sellaista ihanuutta äitini puutarhassa. ’Madame Le Coultrella’ taas on suunnilleen kakkutarjottimen kokoiset upeat kukat, mutta se on niin myöhäinen, ettei meillä välttämättä ehtisi kukkia, joten en ole hankkinut siksi itselleni. Mainiot kärhövalinnat, toivotaan, että kolmaskin näyttää nenänsä pian. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  Tykkää

 2. Ihastuttava Miss Baterman. Kärhöjä on niin paljon erilaisia ja kaikkien kohdalla tulee ”tahtoo saada” -tunne. Viime vuosina olen istuttanut monia kärhöjä, enkä enää arastele niiden kanssa. Yksi kärhö oli poissa peräti kaksi vuotta ja ilmestyi yllättäen pari vuotta sitten mullasta. Nytkin on jo nupussa.
  Puutarhan Lumo -blogin Kruunuvuokolla on kerrassaan upeita kärhöjä. Hän teki hyvän kärhöpostauksen, josta ainakin itse olen ammentanut vinkkejä. Tässä linkki sinne: http://puutarhanlumo.blogspot.com/2017/01/karhojen-kasvatuksesta.html

  Tykkää

  1. Kieltämättä kärhöjen kanssa nälkä kasvaa syödessä. Nyt kun olen yhden onnistumisen kokenut, huomaan katselevani puutarhasta jo paikkaa seuraavalle kärhölle. On lohdullista, että parikin vuotta hiljaiseloa viettänyt kärhö saattaa yllättäen ilmestyä jälleen maan pinnalle. Toivoa siis on myös omani kanssa. Kiitos linkkivinkistä, se oli todella hyödyllistä luettavaa. Mukavaa lauantaita!

   Tykkää

 3. Minäkin ostin 3 kpl Miss Batemania viime vuonna alesta. Kaikki ovat lähteneet kasvamaan, mutta kukkia ei vielä näy. Toivon yhtä hyvää tulosta kuin sinulla.

  Tykkää

  1. Miss Bateman on kaunis kärhö. Luin jostain, että Miss Bateman kukkisi alkukesästä vanhoilla versoilla ja loppukesästä uusilla. Omani lähti selkeästi vanhoista versoista ensin kasvuun ja kukkii varmasti siksi jo näin aikaisin. Toivotaan runsasta ja kaunista kukintaa sinunkin kärhöillesi. Mukavaa lauantaita!

   Tykkää

 4. Ihana Miss Bateman! Kärhöjen kanssa saa olla välillä tosi kärsivällinen. Monesti olen luullut, että meidän Hagley hybrid on kuollut, mutta sitten yhtäkkiä alkaakin tapahtua. Uusia kärhöjä olisi taas haaveissa saada:) Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

  Tykkää

  1. Kärhöt ovat kyllä ihania ja oikukkuudestaan huolimatta kaiken sen vaivan arvoisia. Minäkin haaveilen jo uusista kärhöistä ja silmäilen tällä hetkellä sopivia istutuspaikkoja. Pari lupaavaa on jo kiikarissa 🙂 Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja uutta alkavaa viikkoa sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s