Kesäkuun ensimmäiset puutarhaprojektit

Lauantai hujahti sukkelaan pihahommissa. Puutarhassa oli muutama epäkohta, jotka kaipasivat välitöntä huomiota ja heti tyttären kevätjuhlien jälkeen laitoin hanskat käteen ja suuntasin puutarhaan niiden pariin.

Projekti ”Lumipalloheisi”

Prioriteettilistalla ensimmäisenä oli antaa pohjolanneidolle kyytiä. Kirvat olivat vallanneet sen täysin, enkä enää jaksanut tapella niitä vastaan. Viime kesänä jaksoin vielä yrittää (siitä taistosta voi lukea täällä ja täällä) ja sainkin kirvat tuolloin häviämään. Nyt kirvoja oli niin paljon, että oli pakko myöntää tappio ja hävittää koko pensas.

”Ennen” kuva on viime kesältä, kun en siinä kirvanhävitysvimmassani älynnyt edes valokuvaa ottaa.

Menetys ei ollut kovin suuri, sillä en muutenkaan pitänyt neitosesta kovin paljon. Olihan se kaunis kukkiessaan, mutta muuten aika homsuinen. Kasvutilaakaan sillä ei tuijan vieressä ollut kovin paljon – liekö tilan ahtaus ollut yksi syy kirvojen vallankumoukseen.

Jälkeen. Heisi on poissa ja tuija (sekä hiirenvirnat ja ahomansikat) jäivät jäljelle.

Projekti ”Vuorimänty”

Seuraava selätettävä ei ollutkaan aivan yhtä helppo tapaus ja sen kohdalla taistelu jatkuu vielä. Meillä on kasvanut – mielestäni varsin omituisessa paikassa – vuorimänty, jonka pään menoksi olen jo pitkään hautonut katalia suunnitelmia. Männyn poistaminen on kuitenkin aina siirtynyt ”kiireellisempien” tai ”tärkeämpien” projektien vuoksi tuonnemmaksi, mutta lauantaina mänty sai viimein lähtöpassit.

Tässä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja noin puolet vuorimännystä on jo kappaleina.
Jälkeen. Selkeyttä ja väljyyttä tuli heti roppakaupalla lisää. Kuusia ympäröivän tiilireunuksen kaareva muoto tulee paljon kauniimmin esiin, kun mänty on poissa.

Ja sama toisesta suunnasta:

Vielä täytyy kaivaa juuret ylös maasta. Saa nähdä, onnistuuko ihan lapiopelillä vai tarvitaanko järeämpiä työkaluja.

Kivikkopenkin laajennus

Jos kaksi edellistä projektia olivat kasveja kohtaan hieman rajuja, päivän kolmas projekti tuli tehtyä täysin kasvien ehdoilla. Tyttären kivikkopenkissä alkoi maksaruohoilla olla ahdasta ja pieni helpotus ei ollut pahitteeksi.

Ahdasta on

Tämän penkin laajennus on ollut suunnitelmissa jo viime kesästä lähtien, mutta on sekin kuulunut niihin ”ei-kiireellisimpiin” asioihin. Nyt kuitenkin alkoi jo kasvien osalta näyttää siltä, että oli viisainta ryhtyä toimeen ennemmin kuin myöhemmin.

Ennen
Jälkeen

Jakotaimista sai mukavasti täytettä penkin laajennusosaan ja samalla tilanahtaus penkin toisessa päässä helpotti.

Orvokkeja pilkistelee hauskasti siellä täällä. Istutin viime syksynä leikkimökin terassilla olleet orvokit syrjäiseen pihan kolkkaan piiloon katseilta ja ne ovat siementäneet runsaasti. Orvokkeja kurkkii nyt jokaisen kiven kolosta.

Neljäs projekti jäi kesken, sillä törmäsin sen osalta ylitsepääsemättömään esteeseen. Rinnepenkin ylätasanteen laajennusta tehdessä tuli vastaan niin suuri kivi, että saanut sitä omin voimin kuopasta ylös. Isäntä ei ollut kotona, joten projekti tyssäsi sillä kertaa siihen. Tämä projekti jatkuu, kun kivi on saatu ylös kuopasta.

Millaisissa merkeissä teidän viikonloppunne sujui?

Mukavaa uutta viikko kaikille! Näyttäisikin olevan hellettä luvassa.

7 thoughts on “Kesäkuun ensimmäiset puutarhaprojektit

 1. Monta mittavaa projektia. Hyvältä näyttää. Siellä täällä kasvavat orvokit ovat sieviä. Ei niitä raaski kovin helposti poiskaan kitkeä. Hiekkakäytävällä kasvavat olen kaivanut ja istuttanut parempaan paikkaan.
  Pitkästä aikaa oli puutarhavapaa viikonloppua vieraita kestitessä. Välillä niinkin.

  Tykkää

  1. Kiitos Between! Minäkin kitken orvokit vain niistä kaikkein kriittisimmistä paikoista, muualla saavat olla ja kukoistaa rauhassa. On hauskaa, kun niitä löytyy mitä kummallisemmista paikoista. Välillä on mukava pitää taukoa puutarhahommistakin ja viettää aikaa muissa merkeissä. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

   Tykkää

 2. Monesti tuollaiset projektit ovat vaatit jonkunlaisen tarmonpuuskan. Kovan homman olet tehnyt,vuorimännyn juuret ovat todella vahvoja. Orvokit sopivat hyvin istutukseen ja varmasti leviävät hyvin. Ihanaa kesänalkua!
  ~Katja

  Tykkää

  1. Monta kertaa tällaiset projektit tuntuvat etukäteen ajateltuina paljon suuremmilta kuin ovatkaan ja varmasti se on myös yksi syy, miksi vuorimänty on saanut olla paikoillaan tähän saakka. Juuret pitäisi kaivaa vielä ylös – puutarhurista loppui sinä päivänä puhti kesken. Orvokit ovat kyllä söpöjä tuolla kivien koloissa. Ihanaa kesänalkua sinullekin! Onkin luvattu mukavaa säätä täksi viikoksi.

   Tykkää

 3. Paljon olet paiskinut hommia! Minä tympäännyin toissa kesänä lumipalloheiteen, sillä kirvat ja muut öttiäiset pitivät sitä hotellinaan, vaikka mitä tein. Ja samanlainen risuinen roikale se oli kuin tuo sinunkin pensaasi. Ei kaduta yhtään pensaan hävitys. Kivikkopenkin laajennus näyttää hyvältä. Nyt on kasveilla hyvin tilaa levitä. Aurinkoista viikkoa!

  Tykkää

  1. Pensaan hävitys oli kyllä hyvä päätös, enkä varmasti tule minäkään sitä katumaan. Ihan turhaan säilyttää sellaista kasvia, josta on niin paljon vaivaa ja joka ei ole edes kaunis. Minustakin kivikkopenkki näyttää nyt paremmalta. Vähän jäin miettimään, että olisiko sitä pitänyt laajentaa vähän enemmän, mutta ehtiihän sitä myöhemminkin 🙂 Aurinkoista viikkoa sinullekin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s