Akileijan alku ja muita kylvöjä

Kylvin viisi viikkoa sitten akileijan ja isotähtiputken siemeniä kylmäkäsittelyyn pieniin minigrip-pusseihin. Kylvökset olivat ensin viikon verran kodinhoitohuoneessa lattialämmityksen päällä, jonka jälkeen siirsin ne jääkaappiin. Viikon välein avasin pussit ja kurkkasin, onko mitään tapahtunut. Samalla oli hyvä tarkistaa pussien kosteus- ja happitilanne.

Viikko sitten huomasin, että yksi akileijan siemenistä oli jo itänyt ja varovaisesti siirsin pikkuruisen akileijan alun kylvömultaan.

Eilen koitti viimein oikea hetki siirtää loputkin siemenet pois kylmästä ja levittää siemenet kylvömullan päälle.

Tällainen ihana lehtoakileija vietteli minut kaupassa, ja pääsi tänään vuorostaan kylmäkäsittelyyn. Tai no, oikeastaan akileijan siemenet ovat vielä kylvömullassa kodinhoitohuoneen lattialla ottamassa lämpöä ja pääsevät viileään vasta viikon päästä.

Kylmäkäsittelyprosessiin pääsi myös osa Seedaholicista tilaamistani punaluppion siemenistä. Kaikkia punaluppion siemeniä en kylmäkäsittele nyt, vaan kylvän loput siemenet suoraan kasvupaikalle ja jään sitten odottamaan ensi talven luonnollista kylmäkäsittelyä. Malttamattomana halusin kuitenkin saada punaluppiot kasvuun jo tulevana kesänä, minkä vuoksi kylvin osan siemenistä jo nyt.

TIlasin Seedaholicista myös valkoisen maksaruohon siemeniä, joista osan kylvin tänään ja loput kylvän myöhemmin suoraan kasvupaikalle. Myös kauniin kirjavien kesäpäivänhattujen siemenet pääsivät tänään pussista ulos taimimultaan.

Siinä ne nyt ovat, siemenet odottamassa itämistä. Toivotaan korkeaa itämisprosenttia!

Seuraavaksi täytyisi varmaankin hankkia kasvilamppu. Millaista suosittelisitte?

Mukavaa uutta viikkoa!

9 thoughts on “Akileijan alku ja muita kylvöjä

 1. Kylvöt hyvällä mallilla. Minulla on jonkinlainen kasvilamppu, joka on kaapissa käyttämättä. Tuollainen samanlainen minikasvari on isossa kasvarissa ja siemenet pusseissaan laatikossa. Ei hyvältä näytä. Mukavaa viikkoa ja onnistuneita kylvöjä, Heidi.

  Tykkää

 2. Onpas kaunis akileija! En ihmettele yhtään, miksi se lähti mukaan. Kiva valikoima erilaisia siemeniä. Kylmäkäsittely on tylsin vaihe, kun pitää vain malttaa odotella, vaikka tietää, että siemenet itävät vasta päästyään takaisin lämpimään. Nyt alkaa jännittävin vaihe, kun joka aamu saattaa ilmestyä uusi hentoinen alku mullan pinnalle 🙂 Minulla on tarhakukonkannuksia jääkaapissa ja viikonloppuna pääsen kylvämään niitä. Saan myös hakea kellarista kärhö- ja puupionikylvökset, ja kaivella syys- ja hankikylvöruukut lumen seasta eteiseen. Kivaa! 😀 Aurinkoista viikkoa!

  Tykkää

  1. Eikö olekin! Minulla alkaa olla akileijoja jo aika monta lajiketta kasvamassa, mutta en silti pystynyt vastustamaan tuota viettelijätärtä 🙂 Kieltämättä oli kiva saada siemenet jääkaapista minikasvariin. Tuntuu paljon mielekkäämmältä käydä vilkuilemassa kunnollisia kylvöastioita kuin minigrip-pusseja 😀 Tänä aamuna olikin jälleen yksi siemenistä itänyt – siitä se lähtee!

   Meinaatko muuten kaivaa syksyllä istuttamiesi kärhöjen siementen ruukut lumesta jo nyt, vai odotatko niiden kanssa vielä?

   Onnistuneita kylvöjä ja aurinkoista viikkoa sinullekin ❤

   Tykkää

   1. Meinasin kaivaa kärhötkin jo pois. Laskeskelin, että olisivat jo saaneet riittävän pitkään kylmää; marraskuun puolivälissä tuli pysyvät pakkaset ja joulukuun alussa lumet, eli olisivat olleet neljä kuukautta pakkasen armoilla. Eri asia tietenkin on, saanko ne irrotettua kasvimaalta vai pitääkö lapioida lumet takaisin päälle ja odotella kevättä 😀 Kellarista aion joka tapauksessa ne jo hakea. Kiitos! Ainakin tänään näyttää aurinkoiselta, toivottavasti sielläkin 🙂

    Tykkää

     1. Heh, ei ihan onnistunut syyskylvösten kaivelu: ruukut olivat jäätyneet niin tiukasti maahan, että piti luovuttaa ja lapioida lumet takaisin päälle 😀 Uusi yritys kuukauden päästä. Mutta kellarista toin kuitenkin jo ruukut sisälle.

      Tykkää

     2. 😀 Pahus! Mutta kyllä se talven selkä siitä vielä taittuu, se on varma 🙂
      Kävin itse vähän koputtelemassa lunta omien kärhöjeni päältä ja päätin luovuttaa suosiolla tältä erää. Lunta on yksinkertaisesti liikaa. Kokeillaan myöhemmin uudestaan 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s