Sormet mullassa

Kevään tullen multasormia alkaa kihelmöidä. Vaikka kalenteri kertoo olevan vasta helmikuu, sisäisellä puutarhurilla on kesä mielessä. Ulkona tuiskuttaa lunta vaakatasossa ja tuuli ulvoo nurkissa, mutta se ei estä puutarhahöperöä avaamasta multapussia.

Aloitin mullassa möyrimisen tänään vaihtamalla mullat talven uuvuttamiin huonekasveihin. Kaikki huonekasvit saivat uuden kasvualustan ja muutamat kasvit pääsivät myös suurempiin ruukkuihin.

Seuraavaksi laitoin alulle kokeilun, jota en aiemmin ole tehnyt, nimittäin siementen kylmäkäsittelyn.

Olin aiemmin tällä viikolla lajitellut muutama viikko sitten tilaamani ja marketin valikoimista hankkimani siemenet niiden kylvöajankohdan mukaan omiin nippuihinsa. Meillä ei ole kovin paljon esikasvatustilaa, joten suurin osa hankkimistani siemenistä ovat sellaisia, jotka voi kylvää suoraan kasvupaikalle.

Kylmäkäsittelyyn päässeet siemenet – isotähtiputki ja joukko akileijoja – ovat sellaisia, jotka voisi kylvää suoraan maahan. Halusin kuitenkin yrittää saada ne kukkimaan jo tulevana kesänä, minkä vuoksi siis tämä kylmäkäsittelykokeilu.

Akileijat
’The Dark Columbine’, ’Crimson Star’, ’McKana Giants’ ja ’William Guinness’,

Isotähtiputki
Astrantia major ’Primadonna’

Liotin ensin kustakin lajikkeesta pienen määrän siemeniä.

Muutaman tunnin liotuksen jälkeen laitoin siemenet pieniin pakastepusseihin kostean kylvömullan sekaan. Pussit laitoin kodinhoitohuoneen lattialle (koska lattialämmitys), jossa ne saavat olla viikon verran ennen kuin siirrän siemenpussit jääkaappiin. Välillä käyn avaamassa pussit ja kääntelemässä niitä kosteus- ja happitilanteen varmistamiseksi. Kun siemenet ovat olleet jääkaapissa kuukauden päivät, otan ne takaisin lämpimään, kylvän normaalisti ja alan odottamaan niiden itämistä.

Näin siis teoriassa, katsotaan miten käy. En tosiaan ole kokeillut tätä aikaisemmin, joten mitä tahansa voi tapahtua. Mutta kiva on kokeilla ja opetella. Eihän sitä koskaan tiedä.

Loput isotähtiputken ja akileijojen siemenet kylvän loppukesästä suoraan penkkiin ja annan luonnon hoitaa kylmäkäsittelyn. Sen pitäisi ainakin onnistua 🙂

Mukavaa sunnuntai-iltaa ja uutta alkavaa viikkoa!

3 thoughts on “Sormet mullassa

  1. Hyvävointisen näköisiä huonekasveja on sinulla. Mullanvaihto-operaatio on edessä täälläkin lähiaikoina. Ei kyllä ole kovin montaa kasvia, mutta saapahan hetken aikaa upottaa sormensa multaan. Meillä isäntä ei anna laittaa siemeniä jääkaappiin varsinkaan mullan seassa. Viime kesänä kylmäkäsittelin salaa nyppykurjenpolven siemeniä märän talouspaperin päällä minigrip-pussissa 😀 Ehtivät olla varmaan viikon verran siellä ennen kuin isäntä huomasi. Antoi niiden onneksi jäädä jääkaappiin. Tsemppiä kylvöksillesi! Toivottavasti itämisprosentti on korkea 🙂 Jotkut siemenet saattavat muuten itää jo ennen kuin kylmäkäsittely on ohi. Itäneitä voi kaivella sieltä sitä mukaa sitten ruukkuihin kasvamaan, jos sattuu ne mullan seasta huomaamaan. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    Tykkää

    1. Voihan se hyvin olla, että meilläkin vielä keskustellaan, kuuluvatko siemenet jääkaappiin vai eivät 🙂 Katsotaan kuinka käy. Kiitos vinkistä, täytyy tarkkailla siemeniä säännöllisesti ja kaivaa itäneet siemenet ruukkuihin, jos niitä ilmaantuu. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s