Syyspuuhia ja uhkarohkeutta

Miten upea päivä lauantaina olikaan! Syksyinen aurinko hemmotteli kauniilla, matalalla valollaan, ja vaikka lämpötila pysyttelikin koko päivän vain muutaman asteen nollan yläpuolella, oli keli mitä parhain syksyisiin pihatöihin.

Sain loput haravoinnit tehtyä ja nyt lehtikomposti on jälleen täynnä materiaalia. Onneksi sain sitä kesän aikana tyhjennettyä, muuten olisi tullut ahdasta.

Haravoinnin lomassa pysähdyin välillä ihastelemaan auringon valossa hehkuvaa puutarhaa. Vaikka puista kaikki lehdet ovatkin jo varisseet ja kukkivia kasvejakaan ei enää ole, maan pinnalla loisti ja hehkui edelleen.

IMG_6197-Tb

Keijunkukat paistattelivat syysauringon valossa. Upea punainen väri näkyi kauas.

IMG_6207-T

Puutarhan syyspuuhat alkavat olla jo loppusuoralla. Perjantaina istuttelin vielä viimeisiä, alekorista löytämiäni sipuleita ja syyskylvöt olen nekin saanut jo tehtyä. Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan jalokärhöt innostuivat tekemään siemeniä, ja kun Minna ystävällisesti tarjoutui niitä postittamaan, tartuin tilaisuuteen. Kiitos vielä kerran kovasti, Minna! Kylvin kärhön siemenet ruukkuihin ja kaivoin ruukkuineen päivineen maahan odottamaan kevättä. Ruukkujen päälle laitoin harson palasen ja peittelin ruukut vielä lehdillä. Osa keräämistäni jalokellon siemenistä pääsivävät nekin ruukkuun ja talvehtimaan kukkapenkkiin. Loput jalokellon siemenet kylvän keväällä.

Ja sitten siihen uhkarohkeuteen. Löysin alennusmyynnistä kuunliljan taimia parilla eurolla, ja vaikka onkin jo todella myöhäinen ajankohta istuttaa maahan yhtään mitään, en malttanut jättää taimia kauppaan. Olen katsellut tätä lajiketta (’Firn Line’) sillä silmällä jo jonkin aikaa, ja nyt kun se oli tarjolla niin edulliseen hintaan, oli pakko ottaa riski. ’Firn Linen’  lehti on minusta todella kaunis. Leveä, vaalea raita on upea, ja vihreä sävykin viehättää silmääni jotenkin erityisellä tavalla.

Peukut ja varpaat pystyssä istutin taimet maahan, toivotin niille kaikkea hyvää ja kärräsin vielä lehtiä niiden suojaksi. Vaikka taimet eivät rahallisesti suuri satsaus ollutkaan, olisihan se hienoa, että kuunliljat selviäisivät. Niistä olisi niin paljon iloa tulevina kesinä.

Puutarha alkaa käydä talvilevolle ja puutarhurinkin työsarka siellä alkaa tämän vuoden osalta olla ohi. On aika siirtyä sisätiloihin, suunnittelupöydän ääreen pohtimaan tulevan kesän suunnitelmia. Mukavaa puuhahan sekin on, vaikka ei ihan puutarhassa touhuamisen veroista olekaan.

Mukavaa uutta viikkoa kaikille!

14 thoughts on “Syyspuuhia ja uhkarohkeutta

 1. Upean punainen vaahteranlehti ja keijunkukka.
  Meillä urakoitsija on viime päivinä istuttanut erilaisia angervoja kadun ja kevyen liikenteen väliin jääville alueille. Niin tekivät edelliselläkin kunnostetulla alueella ja siellä kasvit lähtivät hyvin kasvuun. Uskotaan ja toivotaan, että niin käy sinunkin kuunliljoillesi.

  Meillä sunnuntai oli aurinkoinen ja upea ulkoilupäivä. Puutarhassa ei tullut touhuttua, kun kaikki syystyöt on jo tehty. Tosin, jos luvattu lämmin sää tulee, aion vielä kertaalleen silputa nurmikolle tuulen mukana tulleet lehdet.

  Talvi on siitä mukavaa aikaa, että ideoille on aikaa ja niitä voi rauhassa pyöritellä niin päässä kuin paperilla.
  Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  Tykkää

  1. Keijunkukat ovat kyllä näyttäviä, etenkin nyt, kun puutarhassa ei ole juuri mitään muita värejä enää jäljellä. Upeitahan ne ovat aina, mutta tähän aikaan vuodesta ne oikein näyttävät pröystäilevän kirkkaalla värillään, kun muualla on niin harmaata. Puutarhan ainoat väripilkut 🙂

   Lohdullista kuulla, että istutustöitä tehdään vielä muuallakin. Se herättää toivoa, että ehkä kuunliljoillani on mahdollisuus selvitä. Pidän peukkuja.

   Meillä lauantai oli aurinkoinen, sunnuntaina alkoi jo kertyä pilviä ja tuuli yltyi todella purevaksi. Onneksi sain lauantaina kaikki pihatyöt tehtyä ja sunnuntaina oli mahdollisuus vain lämmitellä takkatulen loimussa. Lehdet meinaan minäkin vielä silputa, jos loppuviikoksi lämpenee.

   Oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Tykkää

 2. Upean värinen keijunkukka, ihana ❤ Kuunliljakin on todella hienon näköinen. Uskon, että talvehtivat kelvollisesti, kun saivat lehtipeitonkin päälleen. Se hidastaa yllättävän paljon maan jäätymistä, joten saavat lisäaikaa juurtumiseen. Jos olisivat maksaneet enemmän, suojaisin vielä harsolla lehtiä yöpakkasilta, jos sääennusteet lupaavat pidempää lämmintä jaksoa. Peukkuja kärhökylvöksillesi! Toivotaan nopeaa itämistä, hyvää itämisprosenttia ja reippaita taimia, jotka olisivat vielä kauniskukkaisiakin 🙂 Tosin itseäni ei haittaisi, jos muutama kylvämäni siemen jäisi itämättä. Niitä tuli jotenkin huomaamatta ripoteltua kokonaiset 64 kappaletta! Tulee ruuhkaa kellariin ensi tai sitä seuraavana talvena, jos kaikki itävät 😀

  Tykkää

  1. 64!!! Whoa!!! Sinähän voit perustaa jo pienen taimimyymälän, jos kaikki itävät 😀 Aivan mahtava määrä! Toivotaan, että kärhökokeilu onnistuu meiltä molemmilta ja saamme reheväkasvuisia kärhöjä puutarhojamme kaunistamaan. On tosi kiva, kun on keväällä uudenlaista seurattavaa ja odotettavaa 🙂

   Tykkää

 3. Upeat keijunkukat! Toivottavasti kuunliljat talvehtivat hyvin ja kärhökylvöistä saat lisää ihania kukkijoita puutarhaasi. Kiva kuulla, kuinka kärhökylvösi onnistuvat. Hyvää viikon jatkoa!

  Tykkää

  1. Itsekin odotan mielenkiinnolla, miten kärhöjen kanssa käy ja kuunliljojen kohtaloa jännitän lähes yhtä paljon. Pitää kirjoitella tuloksista sitten keväämmällä. Toivottavasti silloin on hyviä uutisia 🙂 Oikein hyvää viikon jatkoa sinullekin!

   Tykkää

 4. Keijunkukat tuovat väriä syyspuutarhaan. Toivotaan, että kuunliljat juurtuvat. Luulisi. Onnea kärhökylvöille. Mukavaa viikkoa!

  Tykkää

 5. Onnea matkaan istuksille ja kylvöksille. Sinulle on haaste blogissani Viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s