Tahtoisin…

Kesä alkaa olla pikku hiljaa pakattu pois syksyn tieltä. Huomaan tekeväni erilaisia to-do-listoja ja miettiväni, millaisia muutoksia ensi kesänä puutarhaan tekisin.  Yksi tekemättömien töiden lista näyttää tältä:

Puutarhasuunnitelmia:

1) Rinnepenkin ylätasanteen laajennus:

Kesän 2018 rinnepenkkiprojekti onnistui yli odotusten, mutta yläreuna vaivaa vielä. Ylätasanne on sen verran kalteva, että ruohon leikkaaminen reunakaistaleelta on hankalaa. Lisäksi rinne näyttää loppuvan ikään kuin kesken – ainakin minun silmään.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Punaisella merkitty, kivien rajaama alue olisi uusi laajennusosa. Kasveja en ole vielä lyönyt lukkoon, mutta tällä hetkellä ajatuksena olisi istutaa siihen hopeahärkkiä ja kurjenpolvia. Portaita täytyy myös jatkaa yhdellä askelmalla.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

2) Liljapenkin taakse istutusalue kuunliljoille

Rakennan leikkimökin sivustalle, liljapenkin jatkeeksi ja sen toisella puolelle uuden penkin kuunliljoille. Siirrän villiviinipenkissä kasvavat kaksi kuunliljaa tänne, ja hankin pari muuta niiden seuraksi. Esimerkiksi Hosta Fortunei ’Patriot’ olisi hyvä vaihtoehto.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuunliljojen tilalle villiviinipenkkiin voisi istuttaa vaikka kurjenpolvia.

3) Hiekka-alueen suunnittelu

Tämän alueen työstäminen on ollut listalla jo ensimmäisestä täällä asutusta kesästä lähtien. Alue toimii kuitenkin tällä hetkellä vielä lasten leikkitantereena, ja sen vuoksi asia on edelleen tekemättömien töiden listalla. Nyt kuitenkin tyttönen itse alkoi puhua, että voitaisiinko tehdä nyt se penkki, mistä on puhuttu. Voi olla, että tämä ei vielä ensi kesänä toteudu, mutta suunnitellahan aina voi.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Ajatuksena olisi tehdä kallion puoleinen reuna ensin ja toinen puoli myöhemmin. Alueiden väliin tulee polku – suunnilleen siihen kohtaan, mihin tyttö on sen piirtänyt.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tähän penkkiin valittavat kasvit eivät saa olla kovin syväjuurisia, sillä peruskallio on lähellä. Kohopenkki olisi yksi vaihtoehto, mutta en halua tehdä siitä kovin korkeaa, jotta kallio ja hienot muurikivet eivät peittyisi. Kyseeseen voisivat tulla:

 • matalat maksaruohot
 • arovuokko (keinun jalan vieressä kasvaa pari tainta, siirrän ne tänne)
 • heinät
 • pienet kuunliljat (esim. Hosta Tarhafunkia ’Blue Mouse Ears’)
 • poimulehti
 • kääpiöjaloangervo

4) Pionipenkin kasvit ja köynössäleikkö kärhöille

Pionipenkissä kasvaa tällä hetkellä neljää erilaista pionia, kaksi kärhöä ja joukko keväällä kukkivia sipulikasveja. Penkki vaatii kuitenkin vielä täydennystä.

IMG_5739-T

Kasvien valinta pionipenkkiin onkin talven sunnitelmissa. Pitkinä talvi-iltoina on mukava piirrellä erilaisia suunnitelmia, ja kun kevät sitten koittaa, pääsee suoraan istutuspuuhiin. Suunnittelulistalla on myös sopiva köynössäleikkö kärhöille.

6) Ylätasanteen polut

Ylätasanteen istutusalueen polut ovat tällä hetkellä nurmella. Haluaisin kuitenkin niiden tilalle jotain muuta – en vain ole vielä osannnut valita, mitä. Kyseeseen voisivat tulla erilaiset kivet, tai miksei jopa sorakin. Sorapolku kivireunuksin voisi olla ihan kivan näköinen sekin.

7

7) Kameran haltuunotto

Meillähän on ihan järjestelmäkamerakin, jota pitäisi opetella käyttämään. Saisi paljon parempia kuvia, kuin nykyiset näpsyt.

Ei siis taida aika käydä pitkäksi tänäkään talvena 🙂

Joko te suunnittelette tulevan kesän projekteja? Millaisia suunnitelmia teillä on?

Mukavaa torstaita!

9 thoughts on “Tahtoisin…

 1. Monen monta kohennettavaa paikkaa on omalla pihalla suunnitteilla ja Kettulan pihan suunnittelu on aloittamista vaille valmis.

  Tykkää

  1. Niinhän se taitaa olla, että puutarha ei puutarhurin mielestä ole koskaan valmis ja aina löytyy jotain kohennettavaa. Mutta sehän tässä hommassa niin mukavaa onkin. Aina löytyy uutta puuhaa. Mukavaa torstai-iltaa!

   Tykkää

 2. Kivoja suunnitelmia. Nuo animaatiot ( tai mitä nyt virallisesti ovatkaan) ovat hyvin havainnollisia. Suunnitelmia on täälläkin jos jonkinmoista, mutta patioalue on varmasti se ykkösprojekti. Pitää talven aikana pohdiskella, millaisen kiveyksen siihen haluaisi ja tuleeko pergolaa tai katosta. Varmaan talvella tulee vielä mieleen kaikkea uutta kivaa, kun on aikaa lukea puutarhalehtiä ja -kirjoja ja tutkailla netin ihmeellistä maailmaa 😀

  Tykkää

  1. Kiitos 🙂 Iso projekti on sinullakin tekeillä ja paljon vaihtoehtoja punnittavana! Onneksi talvella on hyvää aikaa suunnitella ja tutkia eri vaihtoehtoja. Keväällä pääsee sitten suoraan hommiin, kun koko pitkän talven pohtii 🙂 Mukavaa torstai-iltaa!

   Tykkää

 3. Hienot suunnitelmat. Tuo valokuvaus minunkin pitäisi ottaa paremmin haltuun, muttei nyt riitä energiaa siihen. Uudistukset, ainakin enimmät, teinkin jo tänä syksynä.

  Tykkää

  1. Kiitos 🙂 Sinä teitkin ihan massiivisen urakan tänä syksynä puutarhan kanssa. Voit kesällä sitten vain nautiskella – jos maltat 😉 Mukavaa torstai-iltaa!

   Tykkää

  1. Kiitos paljon ❤ Talvella tosiaan on aikaa suunnitella vaikka mitä – ja moneen kertaan. Minulla suunnitelmat muuttuvat usein vielä tekovaiheessakin, kun alkuperäinen ajatus ei toimikaan. Tai sitten tulee joku parempi idea mieleen. Mutta suunnitelmia on siitä huolimatta kiva tehdä 🙂 Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s