Syksy asettui taloksi

Tuonne ulos kun katsoo myrskyävää maisemaa, on pakko antaa periksi ja myöntää, että syksy on saapunut. Aikansa se jaksoikin kolkutella vain ovelle, mutta nyt se on kyllä jo astunut reippaasti kynnyksen yli ja asettunut kunnolla taloksi. Lämpimän kesän jälkeen säiden viileneminen tuntuu karulta. Kaivoin jo talvitakinkin aamulla töihin lähtiessäni päälleni, jotta syksyn kalsea viima ei tunkeutuisi iholle saakka.

Syksy on tuonut syksyiset värit ja puuhat myös puutarhaan. Viimeiset tomaatin raakileet on nyt kerätty sisälle kypsymään.

IMG_5818-T

Kokeilin tomaattien kasvatusta ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja kokeilu onnistui odotuksiin nähden mainiosti. Tomaatit kasvoivat koko kesän terassilla ilman kasvihuoneen tuomaa suojaa, mutta hyvin ne siinä pärjäsivät. Eihän sato mitenkään järisyttävän runsas ollut, mutta saimme kuitenkin jonkun verran omia tomaatteja herkuteltavaksemme. Kyllä se vaan on ihan eri asia syödä itse kasvatettuja tomaatteja kuin ostaa ne kaupasta. Jo pelkästään tieto siitä, että ne ovat OMIA, sai ne maistumaan makeammilta ja mehukkaammilta.

tomaatti

Syyssipuleita olen istuttanut maahan aina pussin silloin ja toisen tällöin. Viime sunnuntaina sain urakan päätökseen ja kaikki sipulit ovat nyt maan uumenissa odottamassa kevättä. Siinä sipuleita istuttaessa tuli ohimennen kitkettyäkin vähän, mutta siistimistä jäi vielä tulevillekin päiville. Toivotaan, että aurinko hellisi meitä viikonloppuna. Olisi mukavampi kyykkiä rikkaruohojen kimpussa auringonpaisteessa kuin tuossa myrskyssä. Ajattelin samalla leikata myös ränsistyneimpiä perennoja alas. En leikkaa perennoja koskaan kovin järjestelmällisesti, vaan aina sen mukaan, miten rumilta ne alkavat näyttää, ja miten ahkerasti haluan niiden siementävän.

IMG_5920-T
Pikkutöyhtöangervo

Vihreä väri alkaa vähitellen väistyä puutarhasta ja ruska valtaa päivä päivältä enemmän alaa. Näiden ruskakuvien myötä toivotan kaikille mukavaa torstaita!

IMG_5849-T
Pikkutöytöangervot ovat saaneet kauniin syysvärin.
IMG_5899-T
Särkyneen sydämen kellastuneet lehdet loistavat kirkkaina purppurakeijunkukan tummia lehtiä vasten. Pirteä väriyhdistelmä näkyy kauas!
IMG_5813-T
Villiviini ei sekään suotta arastele räiskyvää syysasuaan vaan hehkuu kirkaan punaisena.

10 thoughts on “Syksy asettui taloksi

 1. Onpa kaunista silmän iloa, joka luo nautittavaa hyvän olon tunnetta puutarhurille. Voit olla ”ylpeä” kesän ahkeruudestasi. Olen ylpeä sinusta!

  Tykkää

 2. Syksy on saapunut, pakko myöntää. Toivottavasti ihan vielä ei mene pelkälle pakkaselle, sillä paljon syyssiivousta olisi vielä edessä. Harvoin syksy talveksi lokakuussa muuttuu, joten emmeköhän saa nauttia aurinkoisista puutarhapäivistä vielä jonkun aikaa.

  Tykkää

  1. Meillä on useampana yönä lämpötila laskenut lähelle nollaa, mutta pakkasen puolella ei vielä ole käväissyt. Aamut ovat jo viileitä, mutta onneksi päiväksi vielä lämpenee. Toivotaan tosiaan, että aurinkoisia syyspäiviä riittää vielä jatkossakin! Mukavaa syyskuun loppua!

   Tykkää

  1. Kiitos paljon! Tomaatit olivat kyllä herkullisia. Kesä oli tänä vuonna suosiollinen ja aurinko helli tomaateista todella makeita ja mehukkaita. Uskaltaisikohan toivoa yhtä hyvää tomaattikesää ensi vuodeksi… Mukavaa syyskuun loppua!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s