Meillä punasteellaan

En ole eläessäni kasvattanut tomaatteja ennen tätä kesää. Meillä ei ole kasvihuonetta (ainakaa vielä 🙂 ), ja olen vähän arkaillut tomaattien kasvattamista taivasalla – Suomen epävakaat kesät kun hyvin tunnetaan. Mutta tänä keväänä ostin torilta tomaatin taimen, jonka kasvattamista ajattelin kokeilla terassilla.

IMG_3403-T

Istutin tomaatin suureen ruukkun (tuossa yläkuvassa tomaatin taimi on vielä alkuperäisessä ruukussaan) ja asetin sen terassin lämpimimpään ja aurinkoisimpaan paikkaan, suojaan pahimmilta tuulenpuuskilta. Virittelin tukilangat katonrajaan saakka ja pidin kastelusta tarkoin huolta. Varkaat poistin myös tunnollisesti.

Kesälomareissumme aikana kasvi oli viimein alkanut kantaa hedelmää.

IMG_4940-T

Tomaatti kasvoi komeasti (luulin ostaneeni sellaisen matalakasvuisen tomaatin, mutta nähtävästi en sitten ostanutkaan). Pituutta tomaatilla alkoi olla jo vähän liikaakin, joten päädyin pari viikkoa sitten katkaisemaan sen latvasta. Halusin tomaatin käyttävän energiansa hedelmien kypsyttämiseen, en pituuskasvuun.

Sää viileni viime päivinä huomattavasti ja aloin olla jo huolissani, ennättäisivätkö tomaatit kypsyä lainkaan ennen syksyn saapumista. Mutta sitten tänään huomasin, että siinähän niitä nyt on – selvästi punastelevia tomaatteja!

Ai että voi ihminen tulla iloiseksi muutamasta tomaatista ❤

4 thoughts on “Meillä punasteellaan

 1. Hienoa! Minä totesin taas tänä kesänä, että tomaatin kasvatus laatikossa (kasvusäkissä) ei toimi meillä. Kyllähän sitä satoa taas tulee, mutta helteellä multa pääsee kuivumaan liian nopeasti, vaikka laatikko olisi puolivarjossa. Kylmänä kesänä taas laatikon pitäisi olla juuri siellä valoisimmalla paikalla, että tomaatit tekisivät kunnolla satoa ja mistäs sitä keväällä tietää, millainen kesä tulee. Laatikko on liian painava siirrellä. Ensi vuonna ajattelin kokeilla, kuinka tomaatit pärjäävät kasvimaalla lavakauluksessa. Lyödään seipäät pystyyn nurkkiin ja laitetaan tarvittaessa muovia tai harsoa niiden varaan minikasvihuoneeksi. Vedensaanti ainakin on sillä konstilla varmempaa eikä kasvualusta pääse kuumenemaan niin kuin ruukussa. Sitten jos ei tulos tyydytä, lopetan kokonaan tomaatin kasvatuksen 😀

  Tykkää

  1. Tomaatin kasvatuksessa ilman kasvihuonetta on kyllä haasteensa, enkä tiedä, viitsinkö yrittää uudelleen ensi vuonna. Pitänee odottaa ja katsoa, millä mielellä ensi keväänä sattuu olemaan 🙂 Tuo lavakaulusidea on mainio, toivottavasti se tuottaa tulosta! Mukavaa viikon jatkoa 🙂

   Tykkää

 2. Onnea tomaattisadosta. Minulla on osa kasvarissa ja osa ulkona. Kaikista näyttäisi tulevan syötävää. Kesä on ollut suosiollinen.

  Tykkää

  1. Kiitos Satu 🙂 Kesä on kyllä ollut suosiollinen kaikelle kasvulle. En muista tällaista kesää koskaan olleen.
   Mukavaa viikon jatkoa 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s