Loppukesän kukkijoita

Yöt alkavat jo viiletä. Tein koiran kanssa aamulenkin vähän kuuden jälkeen ja lämmintä oli vain kolmetoista astetta. Onneksi päiväksi kuitenkin lämpenee vielä.

Monet kasvit ovat jo lopettaneet kukintansa, mutta kukkijoita riittää runsaasti vielä näin loppukesäksikin. Verikurjenpolvi on kukkinut ahkerasti koko kesän ja jaksaa yhä vaan ilahduttaa.

IMG_5449-T
Verikurjenpolvi (Geranium sanguineum)

Punatähkä on ollut ehdoton perhosten ja kimalaisten suosikki. Kimalaiset, jotka yleensä pyrähtelevät vikkelästi kukasta toiseen, oikein sukeltavat punatähkän uumeniin ja imevät mettä täysin huumaantuneina. Myös ohdakeperhoset näyttävät pitävän näistä. Jos kaipaatte perhos- ja kimalaiskasvia pihallenne, tässä on yksi erittäin hyvä vaihtoehto.

IMG_5454-T
Punatähkä (Liatris spicata)

Kolme kesää sitten istutetut jalokellot ovat innostuneet mahtavaan kukkaloistoon tänä kesänä. Kahtena edellisenä kesänä ne ovat tehneet vain muutaman kukan, mutta nyt jalokellot kukkivat sydämensä kyllyydestä. Pitkällä, lämpimällä kesällä lienee osuutensa asiaan.

IMG_5482-T
Jalokello (Platycodon grandiflorus)

Kestosuosikki auringonkukka. Maaliskuussa istutetuista siemenistä on kasvanut oikeita kaunottaria. Kimalaisetkin tykkäävät 🙂

IMG_5462-T
Isoauringonkukka (Helianthus annuus)

Kylvin toukokuussa tarhaneidon siemeniä suoraan kasvupaikalle. Sen herkkä kukinta on aivan ihastuttava! Näistä pitää ehdottomasti kerätä siemeniä talteen ensi kesää varten.

IMG_5475-T
Tarhaneito ’Miss Jekyll’ (Nigella damascena L.)

IMG_5467-T

Siemenkodatkin ovat niin koristeellisia:

IMG_5470-T

Osa kellopeipeistä menehtyi talven aikana, eivätkä kaikki talvesta selvinneet ole suotuisasta kesästä huolimatta kukkineet lainkaan. Mutta tämä yksilö onneksi kukkii.

IMG_5452-T
Kellopeippi ’Bouquet Rose’ (Physostegia virginiana)

Suloisen syysvuokon herkän vaalenpunainen kukinto on valloittava. Syysvuokot ovat tämän vuoden tulokkaita puutarhassamme, eikä niiden kukinto ole vielä kovin runsas. Toivotaan, että ne viihtyvät hyvin kasvupaikallaan ja palkitsevat tulevina vuosina runsaalla kukinnalla. Syysvuokkojen pitäisi myös levitä juuristonsa avulla. Pidetään peukkuja, etttä näin käy, sillä onhan se kaunis!

IMG_5330-T
Syysvuokko (Anemone hupehensis)

Kesä on ollut niin mahtava, että ei millään haluaisi sen loppuvan. Mutta onneksi kukkijoita riittää näin loppukesälläkin.

Mukavaa keskiviikkoa!

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Loppukesän kukkijoita

 1. Vuoroin vieraissa… kerran jos toisenkin 😉 Kauniita kukkijoita. Punatähkä aloittelee täälläkin kohta. Syysvuokko on suloinen, pitäisikin varmaan hankkia itsellekin sitä. Yöt ovat tosiaankin jo kylmiä, alimmillaan kävi tässä yhtenä yönä seitsemässä asteessa, viime yönä oli yhdeksän. Iltapäivällä oli kuitenkin jo hellelukemat. Kiva, kun käy yön aikana kylmempänä, niin kasvit kukkivat pidempään ja toisaalta saavat vettä, kun tulee reilusti kastetta eikä maasta haihdu kosteus yön aikana niin kuin kävi lämpiminä öinä.

  Tykkää

  1. Teillä on aina ilo vierailla; kiva kun käyt täälläkin 🙂
   Totta, kaste on kasvien ystävä. Koko kesän on saanut tarkkailla perennapenkkejä ja vahtia, milloin mitäkin pitäisi kastella. Nyt on yksi homma vähemmän tehtävää. Hyvä kun muistutit viileistä öistä. Piti jo viime yöksi nostaa pihalla kesää viettäneet viherkasvit sisälle yöksi, mutta unohdin. Kipaisenpa tekemässä sen nyt.

   Tykkää

 2. Onpa sinulla paljon kesää jäljellä, ihania kukkijoita. Jalokellosta tulee mieleen pehmisjäätelö, suloisen hempeä pinta terälehdessä😊

  Tykkää

  1. Pehmisjäätelö! Miten hyvä sana kuvaamaan jalokelloa! Olen usein miettinyt, mitä kasvi muistuttaa, mutta en ole saanut kaivettua oikeaa sanaa mieleeni. Mutta jäätelöhän se 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s